‘Waarom vrouwen minder verdienen’ van Sophie van Gool op shortlist Belangrijkste boek van het jaar

Waarom vrouwen minder verdienen van Sophie van Gool staat op de shortlist voor de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar (PBBJ), een nieuwe en grote prijs voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek.

Uit een longlist van vijftien titels koos de jury, bestaande uit onder meer schrijver Saskia De Coster, filosoof Miriam Rasch en historicus Nadia Bouras, vijf boeken die ‘de wereld om ons heen met een visie en kritische blik beschouwen’, de lezer ‘een leidraad bieden in een actueel probleem’, en gebaseerd zijn op gedegen onderzoek.

De overige genomineerden zijn Gronings goud van Wendelmoet Boersema, Nieuw België van Tom Naegels, Nieuwe kruisvaarders van Sander Rietveld en De Doorsons: Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied van Roline Redmond, eerder dit jaar al winnaar van de Brusseprijs 2022 voor het beste journalistieke boek.

De nieuwe non-fictieprijs wordt gefinancierd door het Letterenfonds en een aantal particuliere donateurs. De jury beoordeelde dit jaar ruim vierhonderd boeken. Het winnende boek wordt bekendgemaakt op 20 september a.s. en de winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro.

Sophie van Gools boek is ook genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs, waarvan de bekendmaking op 15 september a.s. plaatsvindt. Eerder dit jaar werd haar boek genomineerd voor Managementboek van het jaar.

Meer nieuws

 • Cadeautip + gedicht: Maak het af!

  25 november 2022

  Het perfecte cadeau voor iedereen die zo’n project heeft dat je eigenlijk heel graag zou willen maken, maar waar diegene steeds niet aan toekomt. Vaak zijn het dingen die iemand ‘altijd nog zou wi...

  Lees het hele bericht
 • ‘Je beste vriendin’ over de invloed van Margriet en Libelle op de vrouwenemancipatie in de jaren 60, 70 en 80

  24 november 2022

  Onlangs verscheen Je beste vriendin. Libelle en Margriet als venster op de wereld  van Marjan van Marle. Deze populaire vrouwenbladen speelden vanaf de zestiger jaren een veel grotere rol in de emanc...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Hoera! 🥳 Warna Oosterbaan won de Sociologische bril 2021 voor beste sociologische publieksboek met 'Het leven van d… https://t.co/jidbRkbEfq
 • RT @MireilleBrg: Reisverslag door Iran met historische en religieuze verhalen, doorspekt met persoonlijke bespiegelingen op de joods… https://t.co/Pq2aGVOCZp
 • In zijn nieuwe boek 'Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper' doet Jaap Scholten verslag van zijn b… https://t.co/bt3ecP57gA
 • Recent verschenen: het nostalgische boek 'Je beste vriendin'! 💐 Marjan van Marle verdiept zich in de geschiedenis… https://t.co/nW5FIiKFv0
 • Zaterdag 3 december treden Koen Caris, Emma van Hooff en Mariken Heitman op bij @index_poetry in Leiden georganisee… https://t.co/2nJuxOgZbT