‘Waarom vrouwen minder verdienen’ van Sophie van Gool op shortlist Belangrijkste boek van het jaar

Waarom vrouwen minder verdienen van Sophie van Gool staat op de shortlist voor de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar (PBBJ), een nieuwe en grote prijs voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek.

Uit een longlist van vijftien titels koos de jury, bestaande uit onder meer schrijver Saskia De Coster, filosoof Miriam Rasch en historicus Nadia Bouras, vijf boeken die ‘de wereld om ons heen met een visie en kritische blik beschouwen’, de lezer ‘een leidraad bieden in een actueel probleem’, en gebaseerd zijn op gedegen onderzoek.

De overige genomineerden zijn Gronings goud van Wendelmoet Boersema, Nieuw België van Tom Naegels, Nieuwe kruisvaarders van Sander Rietveld en De Doorsons: Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied van Roline Redmond, eerder dit jaar al winnaar van de Brusseprijs 2022 voor het beste journalistieke boek.

De nieuwe non-fictieprijs wordt gefinancierd door het Letterenfonds en een aantal particuliere donateurs. De jury beoordeelde dit jaar ruim vierhonderd boeken. Het winnende boek wordt bekendgemaakt op 20 september a.s. en de winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro.

Sophie van Gools boek is ook genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs, waarvan de bekendmaking op 15 september a.s. plaatsvindt. Eerder dit jaar werd haar boek genomineerd voor Managementboek van het jaar.

Meer nieuws

 • Giuliano Da Empoli maakt op uitnodiging van het Institut français NL een tour door Nederland

  30 november 2023

  De Italiaans-Zwitserse schrijver Giuliano da Empoli maakt op uitnodiging van het Institut français NL een tour langs Utrecht, Amsterdam en Groningen. Da Empoli werd dit jaar uitgeroepen tot Nederland...

  Lees het hele bericht
 • Op 14 december verschijnt ‘Een verhaal brengt een verhaal voort’ van Jan Brokken en Charlotte Van den Broeck – Gouden Ganzenveer 2023

  29 november 2023

  Op 14 december verschijnt Een verhaal brengt een verhaal voort van Jan Brokken en Charlotte Van den Broeck. In deze Gouden Ganzenveer uitgave 2023, staan twee verhalen naast elkaar. Het verhaal van Ja...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights