‘Waarom vrouwen minder verdienen’ van Sophie van Gool op shortlist Belangrijkste boek van het jaar

Waarom vrouwen minder verdienen van Sophie van Gool staat op de shortlist voor de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar (PBBJ), een nieuwe en grote prijs voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek.

Uit een longlist van vijftien titels koos de jury, bestaande uit onder meer schrijver Saskia De Coster, filosoof Miriam Rasch en historicus Nadia Bouras, vijf boeken die ‘de wereld om ons heen met een visie en kritische blik beschouwen’, de lezer ‘een leidraad bieden in een actueel probleem’, en gebaseerd zijn op gedegen onderzoek.

De overige genomineerden zijn Gronings goud van Wendelmoet Boersema, Nieuw België van Tom Naegels, Nieuwe kruisvaarders van Sander Rietveld en De Doorsons: Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied van Roline Redmond, eerder dit jaar al winnaar van de Brusseprijs 2022 voor het beste journalistieke boek.

De nieuwe non-fictieprijs wordt gefinancierd door het Letterenfonds en een aantal particuliere donateurs. De jury beoordeelde dit jaar ruim vierhonderd boeken. Het winnende boek wordt bekendgemaakt op 20 september a.s. en de winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro.

Sophie van Gools boek is ook genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs, waarvan de bekendmaking op 15 september a.s. plaatsvindt. Eerder dit jaar werd haar boek genomineerd voor Managementboek van het jaar.

Meer nieuws

 • ‘Erfzonden’ van Matt Rowland Hill op de longlist van The 2022 Baillie Grifford Prize for Non-Fiction

  22 september 2022

  Op donderdag 22 september is bekend gemaakt dat Erfzonden van Matt Rowland Hill op de longlist van The Baillie Gifford Prize 2022 staat. Deze Britse prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het beste non-f...

  Lees het hele bericht
 • De Club van Echte Lezers #9

  21 september 2022

  Een Echte Lezer heeft nooit genoeg boeken. Een Echte Lezer kijkt altijd in andermans boekenkast. Een Echte Lezer verdwijnt het liefst in een boek. Herkenbaar? Dan is dit magazine echt iets voor jou...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • ‘Woensdag 19 oktober presenteert @Thomas_C_A samen met @DeGroene zijn nieuwste boek 'Amerika's laatste kans' bij… https://t.co/qkYSxTBWn4
 • RT @leesclubvalles: Hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden en auteur bij @atlascontact Mariska Kret wint met 3 c… https://t.co/00ryBBHAMP
 • Vanmiddag zijn Emma van Hooff, Mariken Heitman en Koen Caris om 14.30 uur te gast bij De Utrechtse Boekenbar. Ze zu… https://t.co/PD1fQ2gQom
 • Vandaag verschenen: 'Man zonder rijbewijs' van Oek de Jong! 🚗 'Al met al een aangename rit met een erudiete De Jon… https://t.co/qdw9Ee1cwz
 • Een mooie bespreking van 'De droomfabriek', dit keer op LiterairNederland, door recensente én docente Marjolijn van… https://t.co/OrOb1BAtBv