Schrijver en Erasmusprijs laureaat Barbara Ehrenreich overleden

Donderdag 1 september 2022 overleed Barbara Ehrenreich, Amerikaans onderzoeksjournalist en schrijver. Dat maakte haar zoon vrijdag bekend.

Barbara Ehrenreich schreef meer dan twintig boeken over sociale ongelijkheid en was pionier in het genre participerende onderzoeksjournalistiek. Zij combineerde de wetenschappelijk analytische methode met een literaire stijl en humor, en was daarmee een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding. Daarnaast werd zij gedreven door empathie en sociaal engagement.

Zij brak internationaal door met haar boek Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America in 2001 (De achterkant van de Amerikaanse droom), waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. De rode lijn in haar werk was de bedrieglijke mythe van de Amerikaanse droom. Terugkerende thema’s in haar werk waren: de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, armoede en de positie van vrouwen. Het zijn thema’s die de laatste jaren alleen maar aan actualiteit hebben gewonnen.

In 2018 ontving Barbara Ehrenreich de Erasmusprijs die door Koning Willem Alexander werd uitgereikt in Amsterdam. De Stichting die de prijs uitreikt, prees haar om haar moed zichzelf in de strijd te werpen in haar diepgravende journalistieke werk. ‘Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Zij laat ons zo de wereld zien door andere ogen.’

In april 2018 verscheen bij Atlas Contact haar laatste boek Oud genoeg om dood te gaan, waarin ze ingaat op vragen die iedereen zich zou moeten stellen over de eindigheid van het leven. Ze schreef hiermee het ‘beste pleidooi voor een goed leven’.

Barbara Ehrenreich werd 81 jaar.

Meer nieuws

 • Cadeautip + gedicht: Maak het af!

  25 november 2022

  Het perfecte cadeau voor iedereen die zo’n project heeft dat je eigenlijk heel graag zou willen maken, maar waar diegene steeds niet aan toekomt. Vaak zijn het dingen die iemand ‘altijd nog zou wi...

  Lees het hele bericht
 • ‘Je beste vriendin’ over de invloed van Margriet en Libelle op de vrouwenemancipatie in de jaren 60, 70 en 80

  24 november 2022

  Onlangs verscheen Je beste vriendin. Libelle en Margriet als venster op de wereld  van Marjan van Marle. Deze populaire vrouwenbladen speelden vanaf de zestiger jaren een veel grotere rol in de emanc...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Hoera! 🥳 Warna Oosterbaan won de Sociologische bril 2021 voor beste sociologische publieksboek met 'Het leven van d… https://t.co/jidbRkbEfq
 • RT @MireilleBrg: Reisverslag door Iran met historische en religieuze verhalen, doorspekt met persoonlijke bespiegelingen op de joods… https://t.co/Pq2aGVOCZp
 • In zijn nieuwe boek 'Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper' doet Jaap Scholten verslag van zijn b… https://t.co/bt3ecP57gA
 • Recent verschenen: het nostalgische boek 'Je beste vriendin'! 💐 Marjan van Marle verdiept zich in de geschiedenis… https://t.co/nW5FIiKFv0
 • Zaterdag 3 december treden Koen Caris, Emma van Hooff en Mariken Heitman op bij @index_poetry in Leiden georganisee… https://t.co/2nJuxOgZbT