Schrijver en Erasmusprijs laureaat Barbara Ehrenreich overleden

Donderdag 1 september 2022 overleed Barbara Ehrenreich, Amerikaans onderzoeksjournalist en schrijver. Dat maakte haar zoon vrijdag bekend.

Barbara Ehrenreich schreef meer dan twintig boeken over sociale ongelijkheid en was pionier in het genre participerende onderzoeksjournalistiek. Zij combineerde de wetenschappelijk analytische methode met een literaire stijl en humor, en was daarmee een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding. Daarnaast werd zij gedreven door empathie en sociaal engagement.

Zij brak internationaal door met haar boek Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America in 2001 (De achterkant van de Amerikaanse droom), waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. De rode lijn in haar werk was de bedrieglijke mythe van de Amerikaanse droom. Terugkerende thema’s in haar werk waren: de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, armoede en de positie van vrouwen. Het zijn thema’s die de laatste jaren alleen maar aan actualiteit hebben gewonnen.

In 2018 ontving Barbara Ehrenreich de Erasmusprijs die door Koning Willem Alexander werd uitgereikt in Amsterdam. De Stichting die de prijs uitreikt, prees haar om haar moed zichzelf in de strijd te werpen in haar diepgravende journalistieke werk. ‘Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Zij laat ons zo de wereld zien door andere ogen.’

In april 2018 verscheen bij Atlas Contact haar laatste boek Oud genoeg om dood te gaan, waarin ze ingaat op vragen die iedereen zich zou moeten stellen over de eindigheid van het leven. Ze schreef hiermee het ‘beste pleidooi voor een goed leven’.

Barbara Ehrenreich werd 81 jaar.

Meer nieuws

 • Vacature stagiair PR en Publiciteit bij Uitgeverij Atlas Contact

  22 juni 2022

  Wil jij ervaring opdoen bij een literaire uitgeverij en onze boeken en schrijvers als Haruki Murakami, Adriaan van Dis, Niña Weijers, Babs Gons,  Madeleijn van den Nieuwenhuizen,  Marieke Lucas Rij...

  Lees het hele bericht
 • ‘Erfzonden’ van Matt Rowland Hill op de longlist van The 2022 Baillie Grifford Prize for Non-Fiction

  22 september 2022

  Op donderdag 22 september is bekend gemaakt dat Erfzonden van Matt Rowland Hill op de longlist van The Baillie Gifford Prize 2022 staat. Deze Britse prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het beste non-f...

  Lees het hele bericht
 • De Club van Echte Lezers #9

  21 september 2022

  Een Echte Lezer heeft nooit genoeg boeken. Een Echte Lezer kijkt altijd in andermans boekenkast. Een Echte Lezer verdwijnt het liefst in een boek. Herkenbaar? Dan is dit magazine echt iets voor jou...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • ‘Woensdag 19 oktober presenteert @Thomas_C_A samen met @DeGroene zijn nieuwste boek 'Amerika's laatste kans' bij… https://t.co/qkYSxTBWn4
 • RT @leesclubvalles: Hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden en auteur bij @atlascontact Mariska Kret wint met 3 c… https://t.co/00ryBBHAMP
 • Vanmiddag zijn Emma van Hooff, Mariken Heitman en Koen Caris om 14.30 uur te gast bij De Utrechtse Boekenbar. Ze zu… https://t.co/PD1fQ2gQom
 • Vandaag verschenen: 'Man zonder rijbewijs' van Oek de Jong! 🚗 'Al met al een aangename rit met een erudiete De Jon… https://t.co/qdw9Ee1cwz
 • Een mooie bespreking van 'De droomfabriek', dit keer op LiterairNederland, door recensente én docente Marjolijn van… https://t.co/OrOb1BAtBv