Schrijver en Erasmusprijs laureaat Barbara Ehrenreich overleden

Donderdag 1 september 2022 overleed Barbara Ehrenreich, Amerikaans onderzoeksjournalist en schrijver. Dat maakte haar zoon vrijdag bekend.

Barbara Ehrenreich schreef meer dan twintig boeken over sociale ongelijkheid en was pionier in het genre participerende onderzoeksjournalistiek. Zij combineerde de wetenschappelijk analytische methode met een literaire stijl en humor, en was daarmee een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding. Daarnaast werd zij gedreven door empathie en sociaal engagement.

Zij brak internationaal door met haar boek Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America in 2001 (De achterkant van de Amerikaanse droom), waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. De rode lijn in haar werk was de bedrieglijke mythe van de Amerikaanse droom. Terugkerende thema’s in haar werk waren: de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, armoede en de positie van vrouwen. Het zijn thema’s die de laatste jaren alleen maar aan actualiteit hebben gewonnen.

In 2018 ontving Barbara Ehrenreich de Erasmusprijs die door Koning Willem Alexander werd uitgereikt in Amsterdam. De Stichting die de prijs uitreikt, prees haar om haar moed zichzelf in de strijd te werpen in haar diepgravende journalistieke werk. ‘Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Zij laat ons zo de wereld zien door andere ogen.’

In april 2018 verscheen bij Atlas Contact haar laatste boek Oud genoeg om dood te gaan, waarin ze ingaat op vragen die iedereen zich zou moeten stellen over de eindigheid van het leven. Ze schreef hiermee het ‘beste pleidooi voor een goed leven’.

Barbara Ehrenreich werd 81 jaar.

Meer nieuws

 • Alle beesten verzamelen: de mooiste boeken voor Dierendag

  29 september 2023

  Hond, kat en konijn krijgen op Dierendag misschien een extra snack en een liefdevolle een aai over de kop. Maar hoe zit het met de andere beestjes om ons heen? Lees op 4 oktober een van deze prachtige...

  Lees het hele bericht
 • Fokke Obbema sprak met Femke van der Laan in Nooit meer slapen over zijn nieuwste boek, ‘Stervelingen’

  29 september 2023

  ‘Voor mij ligt Stervelingen, waarin de interviews zijn gebundeld die Fokke Obbema hield met 41 personen die geconfronteerd zijn met de dood of die vanuit hun professie veel met de dood te maken hebb...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights