Voorlezen uit Rushdie’s ‘Taal van de waarheid’ voor vrijheid van meningsuiting

Donderdag 29 september werd in de Rembrandtzaal van het Trippenhuis te Amsterdam een marathonlezing gehouden bij de Akademie van Kunsten in het kader van de Worldwide Reading van Salman Rushdie’s werken. Tussen half twee ’s middags en acht uur ’s avonds lazen bekende en minder bekende Nederlanders voor uit Taal van de waarheid van Salman Rushdie, waaronder auteurs en een medewerker van Atlas Contact. De lezing was bedoeld als signaal voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid voor de literatuur en als blijk van solidariteit met de auteur, die onlangs slachtoffer werd van een moordaanslag. Via een livestream op YouTube (vanaf minuut 13.05) is de lezing terug te zien.

Na het welkomstwoord van Adriaan van Dis, hebben de voorlezers een fragment voorgedragen uit Rushdie’s bundel essays Taal van de waarheid. Onder hen ook auteurs van Atlas Contact: Hans Maarten van den Brink, Adriaan van Dis, Oek de Jong, Mensje van Keulen, Margalith Kleijwegt, Vonne van der Meer, Jan Hille Noordhof, Bahram Sadeghi, Keyvan Shahbazi, Marja Vuijsje en Atlas Contact-medewerker Adri de Visser.

Over Taal van de waarheid van Salman Rushdie

In Taal van de waarheid van Salman Rushdie worden essays, kritieken en toespraken bijeengebracht die zijn status als een van de meest originele denkers van onze tijd verstevigen. Deze uitgave bundelt stukken die tussen 2003 en 2020 zijn geschreven en toont het intellectuele engagement van Rushdie tijdens een periode van belangrijke culturele verschuivingen. Rushdie onderzoekt wat schrijvers als Shakespeare, Cervantes, Samuel Beckett, Eudora Welty en Toni Morrison voor hem hebben betekend, zowel op de pagina als – soms – in levenden lijve.

 

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights