‘Zelf doen’ van Niña Weijers staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022

Zelf doen van Niña Weijers is een van de vijf boeken die op de shortlist staat voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictieboeken komen in aanraking voor bekroning. Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen.

 

‘In haar stilistisch uitmuntende essays verbindt Niña Weijers indringend zelfonderzoek aan het universele, en balanceert ze fijnzinnig tussen een verlangen naar controle en naar zelfverlies.’ – Juryrapport Boekenbon Literatuurprijs.

 

In ‘Zelf doen’ probeert Niña Weijers al lezend en schrijvend een route door het leven te vinden. Ze voedt een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur, verlangt naar de eenvoud van een Ikea-handleiding, ziet hoe alles verwordt tot zelfhulp, wordt dertiger, verhuist, vraagt zich af wat het betekent om, als vrouw, de huur te delen met een man. Met een even scherpe als zoekende blik bekijkt ze de dingen en zichzelf. Kleine kwesties blijken van levensbelang, grote vragen zijn vaak op te vouwen tot achterzakformaat.

 

De andere genomineerden zijn: Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje, De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst, Vader die rouwen van Carmien Michels en Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker. Op 10 november wordt in een bijeenkomst de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag bekend gemaakt welk boek de Boekenbon Literatuurprijs wint. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights