Rampjaar 1672 in muziek en verhalen met Geert Mak

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat in Nederland het Rampjaar plaatsvond. Concerto d’Amsterdam, gespecialiseerd in historische muziek, en Geert Mak, auteur van onder meer Grote verwachtingen, treden in november gezamenlijk op met hun tournee 1672 Het Rampjaar in muziek en verhalen op diverse historische locaties in Nederland.

Kijk voor meer informatie en speeldata op de website van Concerto d’Amsterdam

 

Het jaar 1672 staat in Nederland bekend als het ‘Rampjaar’. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd van drie kanten bedreigd: vanuit Frankrijk door de Zonnekoning Lodewijk XIV, vanuit Engeland en vanuit de Duitse bisdommen van Keulen en Münster (‘Bommen Berend’).

Journalist, schrijver en ‘geschiedverteller’ Geert Mak weet als geen ander verbanden te leggen tussen de gebeurtenissen tijdens het rampjaar en de ontwikkelingen die hiertoe geleid hadden. Maar ook legt hij verbanden met het heden. 1672 is het verhaal van botsende ideologieën: de absolute monarchie tegenover de relatief vrije burgerrepubliek. Beide waren in die tijd succesvolle formules, beide systemen vielen een eeuw later uiteen tegenover de kracht en de energie van de Franse en Amerikaanse revoluties. Alleen: waarom gebeurde dat ook met die – in onze ogen – juist zo moderne Republiek? Als dat een voorloper was van de Verenigde Staten en de EU, wat waren dan de zwakke punten?

De voortreffelijkheid van de Zonnekoning, onze vijand, werd aan het Franse hof en al gauw ver daarbuiten gevierd met muziek en dans. Dat ging zelfs zo ver dat nog vóór de vrede getekend was, die muziek (minus een paar al te expliciete verwijzingen naar Lodewijks successen in Nederland) al te horen was in de Amsterdamse Schouwburg. Heel Europa vreesde, maar bewonderde vooral de Franse koning en zijn hofcultuur, een bewondering die grote gevolgen heeft gehad voor de muziekgeschiedenis.

Concerto d’Amsterdam speelt muziek uit Frankrijk, Engeland, Duitsland en natuurlijk Nederland; muziek die een relatie heeft met het rampjaar 1672. Er zullen werken klinken van Sweelinck (Mein junges Leben hat ein End) en Hacquart (Harmonia Parnassia), van Biber (Battalia), Purcell (Come ye Sons of Art), Lully (delen uit de opera Isis) en Charpentier (Te Deum, ofwel de Eurovision Anthem).

Het programma zal een afwisseling zijn van muziek en verhalen in onderlinge verwevenheid.
Naast Geert Mak hoort u Concerto d’Amsterdam  onder leiding van concertmeesterStefano Rossi.

Meer nieuws

  • Auteurs van Atlas Contact op het podium tijdens ILFU 2025

    23 juli 2025

    Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) 2025 belooft opnieuw een literaire viering van formaat te worden. Ook dit jaar zijn auteurs van Atlas Contact op het festival vertegenwoordigd. ...

    Lees het hele bericht
  • Elizabeth Strout te gast bij ILFU Book Talk in Utrecht!

    10 juli 2025

    Op woensdag 24 september is Elizabeth Strout te gast bij de ILFU Book Talk van het ILFU Festival 2025. Een aantal jaar geleden was ze er al eens online bij, maar nu voor het eerst in levenden lijve! T...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights