‘Zij zei’ van Jodi Kantor en Megan Twohey als filmeditie verkrijgbaar voor ebook en audioboek

Bij Atlas Contact is sinds deze week de filmeditie verkrijgbaar van het audio- en e-book van Zij zei, (She said). Het audioboek is te beluisteren op Storytel en het ebook is via alle gangbare e-boekkanalen verkrijgbaar.

In Zij zei is op meesterlijke wijze beschreven hoe de journalistieke zoektocht verliep van twee bekroonde New York Times-journalisten, Jodi Kantor en Megan Twohey, naar het seksuele wangedrag en het grensoverschrijdende machtsmisbruik van Harvey Weinstein. Pas na talloze gesprekken met actrices en medewerkers van Miramax werd het zwijgen doorbroken en kwam er een wereldwijde #MeToo-beweging op gang, die nog steeds krachtig doorwerkt, ook in Nederland. Zie de recente onthullingen over The Voice. Met gedegen onderzoeksjournalistiek luidden de journalisten de val in van filmproducent Weinstein. Ze wonnen met hun artikelen een Pulitzer-prijs en Weinstein werd in 2020 veroordeeld tot 23 jaar cel wegens aanranding en verkrachting.

Sinds 24 november 2022 is de verfilming te zien van Zij zei, (She said). Over de film schrijft de Filmkrant:

“Het zwijgen van Hollywood, waarbinnen Weinsteins misdragingen een publiek geheim waren. Het zwijgen van de slachtoffers; Weinstein kocht hun stilte af via schikkingen. Maar het zwijgen ging dieper, laat de film zien. Het gaat ook over de angst en de schaamte die vrouwen al van jongs af aan internaliseren. We leren meisjes dat je in het donker niet alleen naar huis moet fietsen, dat je in de trein het best aan het gangpad kunt gaan zitten, dat je ’s avonds buiten een telefoon aan je oor moet hebben. Ook de jonge vrouwen rond Weinstein wisselden verdedigingsmechanismen uit. Twee panty’s over elkaar heen dragen. Nooit naast hem op de bank gaan zitten, altijd in een stoel met leuningen.”

De Nederlandse vertaling Zij zei kwam in 2019 uit bij Atlas Contact. Het boek is vertaald door Annemie de Vries en Nannie de Nijs, Bik-Plasma. Megan Twohey, een van de twee journalisten, was in 2019 te gast bij John Adams Institute.

Meer nieuws

 • ‘De ramp’, het standaardwerk over de watersnoodramp van 1953, nu ook als audiobook leverbaar

  25 januari 2023

  Op 31 januari werd Nederland precies zeventig jaar geleden getroffen door een van de grootste natuurrampen uit zijn geschiedenis. De Watersnoodramp van 1953 zette Zeeland en grote delen van Noord-Brab...

  Lees het hele bericht
 • Kees Verhoeven: ‘onze democratie stort in’

  20 januari 2023

  Een overheid die graait naar persoonlijke data, Amerikaanse techbedrijven die het leven van Europeanen manipuleren: Kees Verhoeven, voormalig D66-specialist in digitale zaken, ziet de rechtsstaat afbr...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Verified by MonsterInsights