Duitse vertaling van ‘Kalfvlies’ en ‘Fantoommerrie’ verkozen tot belangrijkste dichtbundel van het moment

De dichtbundels ‘Kalfsvlies‘ en ‘Fantoomerrie‘ van Marieke Lucas Rijneveld, die in het Duits als één bundel uitkwamen bij uitgeverij Suhrkamp, zijn door een Duitse jury van poëziedeskundigen verkozen tot een van de belangrijkste dichtbundels van het moment. Klik hier voor meer (Duitstalige) informatie: https://www.lyrik-empfehlungen.de/2023/marieke-lucas-rijneveld-kalbskummer-phantomstute.

Over ‘Kalfsvlies’

Marieke Rijneveld zoekt in zijn gedichten de ruimte van een weiland of de zee – maar ook die van een flat of dodemanshoek. Alles krijgt de breedte van haar dichterlijke blikveld, en zo krijgen de gewoonste dingen de ongewoonste proporties. De grote thema’s zijn aanwezig in de kleine woorden, en de beeldenrijkdom waarmee fantasie en werkelijkheid elkaar raken zorgt dat zijn gedichten niet zijn te vangen. Wat grappig is wordt tragisch, wat stilstaat begint te bewegen, wat onzichtbaar is valt je onverhoeds aan. Dingen, dieren of mensen zijn soms ver weg of ze staan juist dichtbij, een soort kringloop van de weide blik. De poëzie van Rijneveld is aards en gegrond maar haar stijl laat altijd de mogelijkheid open dat je iets heel anders hebt gelezen dan je dacht. Kalfsvlies is een avontuur.

Over ‘Fantoommerrie’

‘Fantoommerrie’ is de nieuwe dichtbundel van Marieke Lucas Rijneveld, een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. Je zou kunnen zeggen dat deze bundel verder gaat waar haar vorige bundel,‘Kalfsvlies’, was opgehouden, maar dat suggereert dat we met een vervolg te maken hebben, en dat is niet zo. Deze bundel is een nieuwe verkenning in het universum van Rijneveld, dat paradoxaal genoeg aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar en altijd eigen. Over een oma die onsterfelijk had moeten zijn, het noodlottig einde van een onvoorzichtige kat, over dromen natuurlijk: mooie en lelijke, over bidden om speelgoed, de zithouding van de schrijver – en over voorleesvaders, die lastige vragen krijgen: ‘waar komen kinderen vandaan als ouders nooit kussen?’ ‘Fantoommerrie’ is een dichtbundel om in te verdwalen, en dan te besluiten om er te blijven.

 

 

Meer nieuws

  • Boni van Tessa Leuwsha op longlist PrinsjesBoekenprijs 2025

    8 juli 2025

    Boni, het onlangs verschenen boek van Tessa Leuwsha is genomineerd voor de PrinsjesBoekenprijs 2025! In dit boek treedt Tessa Leuwsha in het spoor van de Surinaamse vrijheidsstrijder Bonni. Gebaseerd ...

    Lees het hele bericht
  • Creatieve, leergierige en nieuwsgierige PR/Publiciteits-stagiairs gezocht

    7 juli 2025

    Bij uitgeverij Atlas Contact zoeken we per 1 september twee creatieve, leergierige en nieuwsgierige PR/Publiciteits-stagiairs die hun liefde voor boeken willen combineren met slimme ideeën en veel ge...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights