Een vergeten kamp en verborgen geschiedenis: nieuwe boeken over de oorlog

‘‘Nee’, mailt een medewerker van herinneringscentrum Westerbork terug. ‘Het is vrijwel uitgesloten dat hij in Kamp Westerbork heeft gezeten. […] Ik heb in onze archieven geen enkele aanwijzing daarvoor kunnen vinden.’ Wel heeft de medewerker een kaartje gevonden in de centrale database van het Rode Kruis-archief met daarop de naam van opa. Daar staan alleen cryptische mededelingen op: ‘Komt voor op lijst Ommen met welke data?’ En: ‘Niet op lijst, Kamp “Erica”. Het is een raadsel. Opa heeft niemand ooit iets verteld over een kamp Erika. En als hij niet in Westerbork heeft gezeten, waarom heeft hij dat dan verteld?’

‘Je zou denken dat alles over de Tweede Wereldoorlog zo langzamerhand wel is gezegd en geschreven. Met Kamp Erika bewijst Hester den Boer (1981) dat dat niet zo is. Het is het verhaal van een vergeten kamp en een familiegeschiedenis ineen.’ – NRC

Bekijk hier Kamp Erika.

Het waren de dreiging met geweld door de studenten, de intimidatie en het fanatisme die bij Belinfante de stoppen lieten doorslaan. Ze deden hem aan die andere bezetting denken. (…)  ‘De confrontatie met de studenten had iets bij hem losgewoeld dat een kwarteeuw diep begraven had gelegen’, schrijft Van der Wal. Haar van begin tot eind boeiende boek laat zien dat iemand met een oorlogstrauma levenslang heeft.’ De Volkskrant

Bekijk hier In plaats van woede

Meer boeken over de Tweede Wereldoorlog vind je hier.

Meer nieuws

 • Alle beesten verzamelen: de mooiste boeken voor Dierendag

  29 september 2023

  Hond, kat en konijn krijgen op Dierendag misschien een extra snack en een liefdevolle een aai over de kop. Maar hoe zit het met de andere beestjes om ons heen? Lees op 4 oktober een van deze prachtige...

  Lees het hele bericht
 • Fokke Obbema sprak met Femke van der Laan in Nooit meer slapen over zijn nieuwste boek, ‘Stervelingen’

  29 september 2023

  ‘Voor mij ligt Stervelingen, waarin de interviews zijn gebundeld die Fokke Obbema hield met 41 personen die geconfronteerd zijn met de dood of die vanuit hun professie veel met de dood te maken hebb...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights