Annemaríe van Niekerk ontvangt Henriëtte Roland Holst-prijs voor haar boek ‘Om het hart terug te brengen’

De Henriette Roland Holstprijs 2023 gaat naar Annemarié van Niekerk voor haar boek Om het hart terug te brengen. Liefde en geweld in Zuid-Afrika.

Een indrukwekkende en prachtig geschreven memoir over de jeugd van Van Niekerk tijdens Apartheid, de lange, gewelddadige weg naar de vrijheid voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika en haar eigen bewustwording van haar plek als witte wetenschapper, dochter, en geliefde van een zwarte man.

De jury noemt Om het hart terug te brengen een ‘indrukwekkende en aangrijpende kroniek van het leven in Zuid-Afrika in de tweede helft van de twintigste eeuw. […] Van Niekerk, zelf geboren in het Zuid-Afrika van de Apartheid, laat zien hoe ingewikkeld het is om overeind te blijven in een land waarin koloniale verhoudingen, segregatie en geweld met elkaar verbonden zijn, waarin conservatisme (christelijk geloof) en progressief denken (feminisme) tegen elkaar uitgespeeld worden.’
‘De memoir verbindt nationale geschiedenis met het eigen verhaal […] Aan de hand van drie reizen naar Zuid-Afrika vertelt Van Niekerk, die inmiddels al jaren in Nederland woont, haar persoonlijke verhaal en de geschiedenis van een verscheurd land, dat net als de auteur zelf nog altijd kampt met de wonden die de Apartheid heeft veroorzaakt.’
De commissie oordeelt verder: ‘Van Niekerks schrijverschap is zeer betrokken en toont wat een literaire kroniek vermag: het persoonlijke en het politieke worden bij elkaar gebracht en versterken elkaar. [….] Om het hart terug te brengen is een bij vlagen verpletterend boek, dat gelezen wil worden om de complexiteit van de geschiedenis te leren kennen en begrijpen. De Zuid-Afrikaanse geschiedenis, maar daarmee ook die van Nederland’.

De prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een literair werk in de Nederlandse taal, dat zich richt op sociale bewogenheid, engagement én literaire kwaliteit. De prijs, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van € 3.000, zal worden uitgereikt in het Academiegebouw in Leiden op zaterdag 7 oktober 2023, tijdens de Laureatenmiddag van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Eerdere laureaten van de Henriette Roland Holstprijs zijn onder meer Nicole Mizee, Alfred Birney, David Van Reybrouck,  Bas Heijne, Evelien Gans, Geert Mak en Lieve Joris.

Lees hier het hele juryrapport.

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights