‘Hartverscheurend’ – ‘Buitengewoon boeiend’ -‘Overweldigend’ – ‘Indrukwekkend en ontroerend’ – Prachtige besprekingen voor ‘De onbedoelden’ van Cobi van Baars

De prachtige recensies van De onbedoelden van Cobi van Baars blijven maar binnenstromen.

4 **** in de Volkskrant bij de bespreking door Gé Vaartjes: ‘In deze roman over een gescheiden tweeling maakt Cobi van Baars het ongeloofwaardige aannemelijk. (…) Een indrukwekkend en ontroerend boek, waarmee Cobi van Baars haar sterke psychologisch inzicht toont en zich als een auteur van formaat manifesteert.’

NRC  gaf vier ballen bij de door Judith Eiselin geschreven recensie: ‘De onbedoelden is een rijke en buitengewoon boeiende, hecht gecomponeerde roman (…), op ware gebeurtenissen gebaseerd, iets waar de auteur een vernuftig spel mee speelt.’

Trouw noemde De onbedoelden een ‘hartverscheurende geschiedenis’. Femke Essink schreef: ‘Van Baars moet een gigantisch inlevingsvermogen hebben, zo fijnzinnig legt ze bloot hoe de gebeurtenissen op elk karakter een andere uitwerking hebben.’

‘De onbedoelden’ is Boek van de Maand juni in Parool, omdat de roman volgens hen niet alleen een ‘razend makend adoptiedrama is, maar ook een bijzondere literaire exercitie.’

En Koen Eykhout vond het ‘overweldigend’ en gaf het 4 **** in de Limburger : ‘Een verteller stuurt je door het stuwende verhaal van korte paragrafen met wisselende personages die op zoek zijn naar de missende schakel in hun leven. Het grijpt je aan als ze elkaar ontmoeten, hun wezen moeten bijstellen en zoeken naar hun biologische ouders. Of dat lukt, mag hier niet verklapt worden, maar geloof maar dat het een overweldigend verhaal is over ons leven en het gemis dat we voelen.’

Bekijk hier de aflevering van Tijd voor Max, waar Cobi van Baars samen met een van de tweelingzussen uit de roman te gast is.

Beluister hier de aflevering van Een Uur Cultuur van VPRO, waar Cobi van Baars in gesprek ging met Eva Koreman.

De onbedoelden is het verhaal van een tweeling die bij de geboorte is gescheiden. De roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen, speelt zich af in de jaren zestig in katholiek Limburg. Een jonge vrouw bevalt van een tweeling; ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De tweeling wordt van elkaar gescheiden en weet niet van elkaars bestaan af. Als dit geheim jaren later wordt onthuld begint hun zoektocht. Eerst naar elkaar en dan naar hun gemiste verleden. De onbedoelden is een pageturner, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Bekijk hier het boek en lees een fragment.

Meer nieuws

 • 10 vragen aan Daan Heerma van Voss

  10 juni 2024

  Geen vaarwel vandaag is door de pers geprezen als betoverend, warm, indringend en intiem. Daan Heerma van Voss schreef een familieroman met levensechte personages die elkaar zowel afstoten als onlosma...

  Lees het hele bericht
 • OVT zendt 3-delige podcast uit over ‘De contractarbeiders van Deli’ van Reggie Baay

  10 juni 2024

  Vanaf zondag 9 juni zendt OVT op Radio NPO 1 de driedelige podcastserie ‘Verborgen Verbanden’ uit in de rubriek Het spoor terug. Deze podcast maakte auteur Reggie Baay in samenwerking met het Van ...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights