‘Hartverscheurend’ – ‘Buitengewoon boeiend’ -‘Overweldigend’ – ‘Indrukwekkend en ontroerend’ – Prachtige besprekingen voor ‘De onbedoelden’ van Cobi van Baars

De prachtige recensies van De onbedoelden van Cobi van Baars blijven maar binnenstromen.

4 **** in de Volkskrant bij de bespreking door Gé Vaartjes: ‘In deze roman over een gescheiden tweeling maakt Cobi van Baars het ongeloofwaardige aannemelijk. (…) Een indrukwekkend en ontroerend boek, waarmee Cobi van Baars haar sterke psychologisch inzicht toont en zich als een auteur van formaat manifesteert.’

NRC  gaf vier ballen bij de door Judith Eiselin geschreven recensie: ‘De onbedoelden is een rijke en buitengewoon boeiende, hecht gecomponeerde roman (…), op ware gebeurtenissen gebaseerd, iets waar de auteur een vernuftig spel mee speelt.’

Trouw noemde De onbedoelden een ‘hartverscheurende geschiedenis’. Femke Essink schreef: ‘Van Baars moet een gigantisch inlevingsvermogen hebben, zo fijnzinnig legt ze bloot hoe de gebeurtenissen op elk karakter een andere uitwerking hebben.’

‘De onbedoelden’ is Boek van de Maand juni in Parool, omdat de roman volgens hen niet alleen een ‘razend makend adoptiedrama is, maar ook een bijzondere literaire exercitie.’

En Koen Eykhout vond het ‘overweldigend’ en gaf het 4 **** in de Limburger : ‘Een verteller stuurt je door het stuwende verhaal van korte paragrafen met wisselende personages die op zoek zijn naar de missende schakel in hun leven. Het grijpt je aan als ze elkaar ontmoeten, hun wezen moeten bijstellen en zoeken naar hun biologische ouders. Of dat lukt, mag hier niet verklapt worden, maar geloof maar dat het een overweldigend verhaal is over ons leven en het gemis dat we voelen.’

Bekijk hier de aflevering van Tijd voor Max, waar Cobi van Baars samen met een van de tweelingzussen uit de roman te gast is.

Beluister hier de aflevering van Een Uur Cultuur van VPRO, waar Cobi van Baars in gesprek ging met Eva Koreman.

De onbedoelden is het verhaal van een tweeling die bij de geboorte is gescheiden. De roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen, speelt zich af in de jaren zestig in katholiek Limburg. Een jonge vrouw bevalt van een tweeling; ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De tweeling wordt van elkaar gescheiden en weet niet van elkaars bestaan af. Als dit geheim jaren later wordt onthuld begint hun zoektocht. Eerst naar elkaar en dan naar hun gemiste verleden. De onbedoelden is een pageturner, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Bekijk hier het boek en lees een fragment.

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights