‘Dunkelblum zwijgt’ van Eva Menasse op de shortlist voor de Europese Literatuurprijs

De roman Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, in een vertaling van Annemarie Vlaming, is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2023. De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2023 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De vakjury onder voorzitterschap van schrijver Christine Otten selecteerde uit de longlist vier hedendaagse romans, vier prachtige vertalingen. ‘Menasse ziet zelfs in de diepste duisternis nog humor.’ Aldus Jerker Spits in zijn lofrede op Dunkelblum zwijgt.

Dunkelblum zwijgt is een literaire whodunnit over een fictief Oostenrijks dorp met een gruwelijk geheim dat dateert uit de laatste dagen van de Tweede wereldoorlog. de roman werd prachtig besproken, o.a. in de volkskrant: ‘Een ongekend knappe roman.*****’

Lezerscommunity Hebban.nl organiseert deze zomer vier online leesclubs rond de romans op de shortlist. Lezers kunnen zich nu inschrijven voor de eerste leesclub en maken daarbij kans op een gratis leesexemplaar. Tijdens de online leesclubs is er ook ruimte om vragen aan de vertaler van de betreffende roman te stellen.

De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden geëerd; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Crossing Border Festival (1-4 november 2023) in Den Haag.

 

Meer nieuws

 • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23.

  17 mei 2024

   Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De uitreiking vond plaats op 16 mei voorafgaand aan het ‘Night University’ festival in het Marga Klompé gebouw van d...

  Lees het hele bericht
 • Adriaan van Dis presenteert deze zomer VPRO Zomergasten

  16 mei 2024

  Adriaan van Dis  presenteert dit seizoen het interviewprogramma VPRO Zomergasten.  Van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 is VPRO Zomergasten elke zondagavond live te zien op NPO 2. Sinds Adriaa...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights