‘Dunkelblum zwijgt’ van Eva Menasse op de shortlist voor de Europese Literatuurprijs

De roman Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, in een vertaling van Annemarie Vlaming, is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2023. De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2023 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De vakjury onder voorzitterschap van schrijver Christine Otten selecteerde uit de longlist vier hedendaagse romans, vier prachtige vertalingen. ‘Menasse ziet zelfs in de diepste duisternis nog humor.’ Aldus Jerker Spits in zijn lofrede op Dunkelblum zwijgt.

Dunkelblum zwijgt is een literaire whodunnit over een fictief Oostenrijks dorp met een gruwelijk geheim dat dateert uit de laatste dagen van de Tweede wereldoorlog. de roman werd prachtig besproken, o.a. in de volkskrant: ‘Een ongekend knappe roman.*****’

Lezerscommunity Hebban.nl organiseert deze zomer vier online leesclubs rond de romans op de shortlist. Lezers kunnen zich nu inschrijven voor de eerste leesclub en maken daarbij kans op een gratis leesexemplaar. Tijdens de online leesclubs is er ook ruimte om vragen aan de vertaler van de betreffende roman te stellen.

De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden geëerd; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Crossing Border Festival (1-4 november 2023) in Den Haag.

 

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights