Mauk en De kampschilders genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 7 september j.l. maakte de jury van de Boekenbon Literatuurprijs de longlist voor editie 2023 bekend. Twee titels van uitgeverij Atlas Contact komen in aanmerking voor de prijs: de roman Mauk van Jan Vantoortelboom en De kampschilders van Jan Brokken.

De longlist, samengesteld door de jury onder leiding van Ingrid van Engelshoven, bestaat uit vijftien titels, een selectie van de in totaal 493 ingezonden boeken. Op donderdag 28 september blijkt of Vantoortelboom en Brokken ook genomineerd zijn voor de shortlist. Het winnende boek wordt op donderdag 9 november bekendgemaakt.

Mauk
Mauk van Jan Vantoortelboom is het verhaal van een getraumatiseerd kind dat zich niet kan weren tegen de demonen van een vader, maar er door zijn vervormde verbeelding toch in slaagt zich staande te houden. In een meesterlijke stijl beantwoordt Vantoortelboom de vraag hoe een kind zich kan weren tegen een gewelddadige ouder.  ‘Het lezen van Mauk is diep graven om de bodem te bereiken, maar daar ligt dan ook goud,’ aldus de Volkskrant.

De kampschilders
In De Kampschilders vertelt Jan Brokken het verhaal van Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp terechtkwamen als zijn vader Han en moeder Olga. Ingenieus verweeft hij hun verhalen. Brokken schetst het rijke culturele leven in de jaren dertig op Bali, waar kunstenaars uit de hele wereld naartoe trokken en geïnspireerd en betoverd werden door de Balinese cultuur. Aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Jan Brokken brengt met De kampschilders een onvergetelijk aangrijpend verhaal dat laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.

Boekenbon Literatuurprijs
De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking. Deze literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

Meer nieuws

 • Cobi van Baars met ‘De onbedoelden’ genomineerd voor het beste boek over de geschiedenis van Limburg: De Treckpoel

  19 juli 2024

  Cobi van Baars is met De onbedoelden een van de vijf genomineerden voor De Treckpoel, een nieuwe prijs voor het beste fictie- of non-fictieboek over de geschiedenis van Limburg Cobi van Baars werd ...

  Lees het hele bericht
 • Vrijdenker van het jaar 2024: Kevyan Shahbazi

  18 juli 2024

  Keyvan Shahbazi, auteur van De Amerikaan van Karadj, wordt op 14 september a.s. uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. De atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, bestaand...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights