Auteursbezoek Rachel Aviv – te gast bij The John Adams Institute en Athenaeum Boekhandel

Rachel Aviv, auteur van het lovend ontvangen Vreemden voor onszelf, is binnenkort te gast in Nederland. Gedurende haar bezoek zal zij onder andere een bezoek brengen aan Athenaeum Boekhandel (17 september) het John Adams Institute / Pakhuis De Zwijger (18 september).

Publieksoptredens
Op 17 september, om 15.00 uur, is Rachel Aviv te gast bij Athenaeum Boekhandel aan het Spui, te Amsterdam. Hier zal een meet & greet met de schrijver plaatsvinden. Het is mogelijk boeken te laten signeren.

De volgende dag, op 18 september, is Aviv te gast bij The John Adams Institute in Pakhuis De Zwijger. Hier zal zij meer zal vertellen over haar boek Vreemden voor onszelf. Moderator Els Quaegebeur spreekt met Aviv over thema’s als mentale gezondheid, medische diagnoses en ziekte-identiteit. De lezing begint om 20.00 uur. Meer informatie over dit evenement, en de kaartverkoop, is hier te vinden.

Rachel Aviv – Vreemden voor onszelf
De Amerikaanse Rachel Aviv (1982) is redacteur bij The New Yorker, en debuteerde in 2022 met het boek Strangers to Ourselves. In dit boek, in het Nederlands verschenen onder de titel Vreemden voor onszelf bij uitgeverij Atlas Contact (vertaling uit het Engels door Albert Witteveen), volgt Aviv mensen met een stoornis die tegen de grenzen van psychiatrische verklaringen aanlopen. Hun diagnose geeft hun ervaringen een naam, maar drukt ook een stempel op hun identiteit en positie in de maatschappij. Met een scherp oog voor sociale en culturele factoren beschrijft Aviv hoe ziekte en persoonlijke identiteit zich met elkaar vervlechten.

Lof voor Vreemden voor onszelf
Vreemden voor onszelf werd door The New York Times bestempeld als een van de tien beste boeken van 2022, en werd genomineerd door de National Book Critics Circle Award 2023. Ook in Nederland wordt het lovend ontvangen:

 • ‘Mij hielp het (…) om een boek te lezen als Strangers to Ourselves: ik voelde me minder alleen in mijn vertwijfeling.’ – Floor Rusman, NRC 
 • ‘Uitzonderlijke verhalen die buiten de kaders van de westerse psychiatrie vallen. […] Aviv schenkt met Vreemden voor onszelf deze vijf buitengewone mensen precies waar zij zo naar verlangen: ze vertelt ieder verhaal in haar volledigheid. Aviv komt uitzonderlijk dicht bij het gevoelsleven van haar onderwerpen en houdt tegelijk genoeg afstand om ook de context in beeld te brengen.’ – De Groene Amsterdammer

Interesse in Aviv en haar Vreemden voor onszelf? Meer informatie over deze titel is hier te vinden.

Meer nieuws

 • Ilse Josepha Lazaroms over ‘Elders’ bij ‘Nooit meer slapen’ op NPO Radio 1

  14 juni 2024

  In de nacht van donderdag 13 juni, was Ilse Josepha Lazaroms te gast bij het NPO Radio 1 programma Nooit meer slapen. Fleur van de Laan ging met Lazaroms in gesprek over haar nieuwe roman Elders, een ...

  Lees het hele bericht
 • Succesvolle boekpresentatie van ‘Hoe makkelijk kun je het maken?’ van Jasper van Kuijk bij SPUI25

  14 juni 2024

  Afgelopen woensdagavond, 12 juni, presenteerde Jasper van Kuijk met succes zijn nieuwe boek Hoe makkelijk kun je het maken? bij SPUI25. Hoe makkelijk kun je het maken? is een toegankelijk en lichtvoet...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights