Auteursbezoek Rachel Aviv – te gast bij The John Adams Institute en Athenaeum Boekhandel

Rachel Aviv, auteur van het lovend ontvangen Vreemden voor onszelf, is binnenkort te gast in Nederland. Gedurende haar bezoek zal zij onder andere een bezoek brengen aan Athenaeum Boekhandel (17 september) het John Adams Institute / Pakhuis De Zwijger (18 september).

Publieksoptredens
Op 17 september, om 15.00 uur, is Rachel Aviv te gast bij Athenaeum Boekhandel aan het Spui, te Amsterdam. Hier zal een meet & greet met de schrijver plaatsvinden. Het is mogelijk boeken te laten signeren.

De volgende dag, op 18 september, is Aviv te gast bij The John Adams Institute in Pakhuis De Zwijger. Hier zal zij meer zal vertellen over haar boek Vreemden voor onszelf. Moderator Els Quaegebeur spreekt met Aviv over thema’s als mentale gezondheid, medische diagnoses en ziekte-identiteit. De lezing begint om 20.00 uur. Meer informatie over dit evenement, en de kaartverkoop, is hier te vinden.

Rachel Aviv – Vreemden voor onszelf
De Amerikaanse Rachel Aviv (1982) is redacteur bij The New Yorker, en debuteerde in 2022 met het boek Strangers to Ourselves. In dit boek, in het Nederlands verschenen onder de titel Vreemden voor onszelf bij uitgeverij Atlas Contact (vertaling uit het Engels door Albert Witteveen), volgt Aviv mensen met een stoornis die tegen de grenzen van psychiatrische verklaringen aanlopen. Hun diagnose geeft hun ervaringen een naam, maar drukt ook een stempel op hun identiteit en positie in de maatschappij. Met een scherp oog voor sociale en culturele factoren beschrijft Aviv hoe ziekte en persoonlijke identiteit zich met elkaar vervlechten.

Lof voor Vreemden voor onszelf
Vreemden voor onszelf werd door The New York Times bestempeld als een van de tien beste boeken van 2022, en werd genomineerd door de National Book Critics Circle Award 2023. Ook in Nederland wordt het lovend ontvangen:

 • ‘Mij hielp het (…) om een boek te lezen als Strangers to Ourselves: ik voelde me minder alleen in mijn vertwijfeling.’ – Floor Rusman, NRC 
 • ‘Uitzonderlijke verhalen die buiten de kaders van de westerse psychiatrie vallen. […] Aviv schenkt met Vreemden voor onszelf deze vijf buitengewone mensen precies waar zij zo naar verlangen: ze vertelt ieder verhaal in haar volledigheid. Aviv komt uitzonderlijk dicht bij het gevoelsleven van haar onderwerpen en houdt tegelijk genoeg afstand om ook de context in beeld te brengen.’ – De Groene Amsterdammer

Interesse in Aviv en haar Vreemden voor onszelf? Meer informatie over deze titel is hier te vinden.

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights