Alle beesten verzamelen: de mooiste boeken voor Dierendag

Hond, kat en konijn krijgen op Dierendag misschien een extra snack en een liefdevolle een aai over de kop. Maar hoe zit het met de andere beestjes om ons heen? Lees op 4 oktober een van deze prachtige dierenboeken van Atlas Contact, voor de leukste faunafeitjes.

 

 

De aard van het beestje van Caspar Janssen
Op 4 oktober verschijnt – niet geheel toevallig – dit fascinerende boek: een schatkast aan krioelende, vliegende , dribbelende en zoemende portretjes.

Wat typeert de rivierdonderpad, de kievit, de steenhommel en de kleine ijsvogelvlinder? Dat kun je eigenlijk pas echt goed beschrijven na zorgvuldige beschouwing van het dier in zijn eigen habitat.

Tien seizoenen reisde Caspar Janssen naar bos, heide, akker, berm, weiland, beek, rivier, kust, duin, moeras en zijn eigen Amsterdamse balkon, en observeerde honderd verrassende, geliefde, maar ook onbekend-onbeminde beestjes in hun leefomgeving. Zijn verhalen zijn schitterend geïllustreerd door Margot Holtman, en vertellen ons over de staat van en onze omgang met het Nederlandse landschap.

Stadse beestjes van Remco Daalder
In de stad ben je nooit alleen. Kraaien en slechtvalken houden je vanaf dakranden en bouwkranen in de gaten. Ratten speuren onder terrastafeltjes naar etensresten. Reusachtige spinnen schuifelen rond op de perrons van de metro. Maar de stad biedt ook onderdak aan talrijke beesten die het leven veraangenamen.

In Stadse beestjes stelt Remco Daalder de lezer voor aan alle dieren die in de stad leven. Zijn verrassende verhalen zijn prachtig geïllustreerd door Barbara Wichers Hoeth, en tonen aan dat ook de stadse natuur het bestuderen waard is.

Huisgenoten van Aglaia Bouma
Je woont samen met veel meer wezens dan je denkt. Honderden dieren scharrelen, vliegen en rennen in en rond je huis, tijdens alle seizoenen. Ze zijn klein en houden zich meestal verborgen, want ontdekking moeten insecten vaak met de dood bekopen. Toch zijn ze fascinerend voor wie goed kijkt. Aglaia Bouma doet dat.

Met humor en grote kennis van zaken neemt ze je mee naar hoekjes en kieren op zolder, naar potjes kruiden in de keuken en de stenen en aarde in je tuin. Daar laat ze sociale kakkerlakken en zorgzame oorwormen zien, komen optimistische hommels en bizarre tangwespen langs, wijst ze op hulp uit onverwachte hoek van motmugjes en wordt duidelijk waarom die ene bedwants of limonadewesp het verpest voor de hele groep. Huisgenoten verandert je kijk op de onterecht impopulaire insecten voorgoed.

De ooievaar van Kester Freriks
Met zijn klepperende roep, zijn zwart-witte verenkleed en felrode snavel en poten is de ooievaar een van de opvallendste vogels van ons weidelandschap. Als symbool is hij ook zeer populair: als brenger van kindergeluk, heraut van het voorjaar en al sinds de Middeleeuwen als mascotte van de stad Den Haag. Extra wrang dat er in de lente van 1983 geen enkele wilde ooievaar meer in Nederland broedde – een intensief herintroductieprogramma keerde het tij. Voor deze monografie putte Kester Freriks uit ooievaarsliteratuur door de eeuwen heen. Hij volgde de geliefde vogel in Hongarije, de Elzas, Portugal en Spanje en zag hem bij Gibraltar wegzeilen over de Middellandse Zee naar Afrika.

 

 

Meer nieuws

  • Luistertip: 3x Jasper van Kuijk over ‘Hoe makkelijk kun je het maken?’

    25 juli 2024

    Auteur Jasper van Kuijk was onlangs te gast bij drie boeiende programma’s. Hier sprak hij over thema’s uit het recent verschenen Hoe makkelijk kun je het maken?, een toegankelijk en lichtvoetig bo...

    Lees het hele bericht
  • Cover reveal autobiografie Aleksej Navalny

    24 juli 2024

    Vandaag wordt wereldwijd het boekomslag bekendgemaakt van Patriot. Dit is het laatste bericht aan de wereld van de Russische anticorruptieactivist, oppositieleider en politiek gevangene Aleksej Navaln...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights