Joël Broekaert bij Tijd voor Max over ‘De wereldgeschiedenis in twaalf bonen’

Op 9 november was Joël Broekaert te gast bij tv-programma Tijd voor Max. In gesprek met Sybrand Niessen en Martine van Os vertelt hij meer over zijn nieuwe boek De wereldgeschiedenis in twaalf bonen. De aflevering van Tijd voor Max is te terug te kijken op de website van Max Vandaag. Het interview is te zien vanaf minuut 13:36.

Joël Broekaert vertelt in het gesprek dat de Westerse beschaving misschien maar een voetnoot zou zijn geweest zonder de tuinboon. Hij kwam op het idee om dit boek te schrijven toen hij met iemand sprak over het Romeinse Rijk en de namen van de bestuurlijke elite van het oude Rome. De elite noemde zichzelf bijvoorbeeld vaak Cicero, vernoemd naar de kikkererwt (Cicer arietinum) en Fabius, naar de tuinboon (Vicia faba). Als gevolg van het feit dat nobele boeren de grondleggers waren van het machtige Romeinse Rijk, hielden de elite graag verbanden met de boerenbevolking.

De wereldgeschiedenis in twaalf bonen vertelt nog veel meer soortgelijke verhalen. In dit boek verzamelt Joël Broekaert, culinair schrijver en historicus, zijn beste verhalen uit zijn onderzoek naar de geschiedenis van de boon.

Meer nieuws

 • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

  11 april 2024

  Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

  Lees het hele bericht
 • 4 boekentips voor de Maand van het Natuurboek

  9 april 2024

  In de maand april vieren we het voorjaar met de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze maand worden de mooiste natuurboeken in het zonnetje gezet. Uitgeverij Atlas Contact heeft een rijke geschiedenis...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights