‘Mauk’ van Jan Vantoortelboom bekroond met Boekenbon Literatuurprijs 2023!

Uitgeverij Atlas Contact feliciteert Jan Vantoortelboom, die op 9 november de Boekenbon Literatuurprijs 2023 in ontvangst mocht nemen voor zijn roman Mauk! Juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven overhandigde hem de prijs, en het daaraan verbonden geldbedrag van € 50.000, in de Grote Kerk in Den Haag.

Juryrapport
De jury, onder leiding van Ingrid van Engelshoven, zegt het volgende over het boek: ‘Met zijn zesde roman Mauk leverde Jan Vantoortelboom een verbluffend literair portret af van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen. Die zijn loodzwaar, want de jonge Mauk groeit op te midden van vaderlijk geweld. Vantoortelboom spelt niet uit wat er precies gebeurt in het huis met zijn donkere hal, waar een opgezette reiger met ‘boldoodse ogen’ naar de hoofdpersoon staat te staren. Veel speelt zich in deze geraffineerde roman juist tussen de regels af, waarbij de gebeurtenissen zich openbaren in de rijke beeldtaal die minstens zo beklijvend is als het verhaal zelf.’

‘De grens tussen fictie en werkelijkheid zet Vantoortelboom moeiteloos onder spanning, zonder de psychologische diepgang van zijn personages en de voortgang van het verhaal uit het oog te verliezen. Dat de schrijver die exercitie met verve doorstaat, dankt hij misschien nog wel het meest aan zijn loepzuivere stijl en zijn uitzonderlijke talent voor compositie.’

Mauk bevat geen woord te veel en tóch word je gegrepen door de rijkdom van de taal. De hoofdpersoon gebruikt de verbeelding om zijn trauma’s het hoofd te bieden. Daarbij weet je als lezer soms niet wat echt is, en wat verbeelding. De jury heeft gekozen voor het boek dat een ode is aan de kracht van literatuur, geschreven in een loepzuivere stijl en prachtig gecomponeerd.’

Over het boek
In zijn zesde roman beschrijft Vantoortelboom het leven van Mauk, die opgroeit in een omgeving van vaderlijk geweld. Als hij twaalf is verliest hij op gruwelijke wijze zijn moeder. Hij neemt zijn toevlucht tot een verbeeldingswereld vol cowboys en indianen, met een fictieve broer als steun en toeverlaat: de grote, moedige broer Hendrik die hem beschermt tegen die tirannieke vader.

Meer nieuws

 • Nieuwe roman Rob van Essen lovend ontvangen

  1 december 2023

  Op 17 november verschenen: Ik kom hier nog op terug, de nieuwste roman van Libris Literatuurprijs-winnaar Rob van Essen! Een overrompelende roman waarin alles met elkaar samenhangt, en die niet onopge...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: acquirerend redacteur Business Contact

  1 december 2023

  We zijn op zoek naar een enthousiaste acquirend redacteur Business Contact voor 32 uur per week. Als acquirerend redacteur ben je de pijler onder de fondsontwikkeling van uitgeverij Business Contac...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights