‘Mauk’ van Jan Vantoortelboom bekroond met Boekenbon Literatuurprijs 2023!

Uitgeverij Atlas Contact feliciteert Jan Vantoortelboom, die op 9 november de Boekenbon Literatuurprijs 2023 in ontvangst mocht nemen voor zijn roman Mauk! Juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven overhandigde hem de prijs, en het daaraan verbonden geldbedrag van € 50.000, in de Grote Kerk in Den Haag.

Juryrapport
De jury, onder leiding van Ingrid van Engelshoven, zegt het volgende over het boek: ‘Met zijn zesde roman Mauk leverde Jan Vantoortelboom een verbluffend literair portret af van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen. Die zijn loodzwaar, want de jonge Mauk groeit op te midden van vaderlijk geweld. Vantoortelboom spelt niet uit wat er precies gebeurt in het huis met zijn donkere hal, waar een opgezette reiger met ‘boldoodse ogen’ naar de hoofdpersoon staat te staren. Veel speelt zich in deze geraffineerde roman juist tussen de regels af, waarbij de gebeurtenissen zich openbaren in de rijke beeldtaal die minstens zo beklijvend is als het verhaal zelf.’

‘De grens tussen fictie en werkelijkheid zet Vantoortelboom moeiteloos onder spanning, zonder de psychologische diepgang van zijn personages en de voortgang van het verhaal uit het oog te verliezen. Dat de schrijver die exercitie met verve doorstaat, dankt hij misschien nog wel het meest aan zijn loepzuivere stijl en zijn uitzonderlijke talent voor compositie.’

Mauk bevat geen woord te veel en tóch word je gegrepen door de rijkdom van de taal. De hoofdpersoon gebruikt de verbeelding om zijn trauma’s het hoofd te bieden. Daarbij weet je als lezer soms niet wat echt is, en wat verbeelding. De jury heeft gekozen voor het boek dat een ode is aan de kracht van literatuur, geschreven in een loepzuivere stijl en prachtig gecomponeerd.’

Over het boek
In zijn zesde roman beschrijft Vantoortelboom het leven van Mauk, die opgroeit in een omgeving van vaderlijk geweld. Als hij twaalf is verliest hij op gruwelijke wijze zijn moeder. Hij neemt zijn toevlucht tot een verbeeldingswereld vol cowboys en indianen, met een fictieve broer als steun en toeverlaat: de grote, moedige broer Hendrik die hem beschermt tegen die tirannieke vader.

Meer nieuws

 • Astrid Haerens brengt gedichten uit ‘Oerhert’ tot leven met muzikale voorstelling

  19 juni 2024

  Na een geslaagde tournee in het begin van 2024, wordt de muzikale voorstelling Oerhert voortgezet met een reeks voorstellingen in de zomer en in het seizoen 2024-2025. Astrid Haerens, Mariske Broeckme...

  Lees het hele bericht
 • Onze boeken in het najaar 2024

  19 juni 2024

  Bekijk hier onze brochure met de te verwachten titels van de najaarsaanbieding 2024 voor fictie, non-fictie en Business Contact.

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights