Première van ‘De Bezette Stad’ van Steve McQueen, de documentaire geïnspireerd op ‘Atlas van een bezette stad’ van Bianca Stigter

Op 12 november gaat ‘De Bezette Stad’ (Occupied City), de documentaire geïnspireerd op de monumentale Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter, in première op het IDFA Festival (International Documentary Filmfestival Amsterdam). Atlas van een bezette stad verscheen in 2019 bij uitgeverij Atlas Contact.

De documentaire geregisseerd door Steve McQueen, heeft een duur van 4,5 uur en toont in het hedendaagse Amsterdam de afdruk die het verleden heeft achtergelaten op het heden. Steve McQueen laat de door voice-over Carice van Houten voorgelezen fragmenten uit de Atlas horen, terwijl de kijker uitsluitend beelden van het huidige Amsterdam te zien krijgt. Hierdoor laat hij het heden op het verleden botsen.

De documentaire ging al eerder dit jaar in première op het Filmfestival van Cannes en is vanaf 30 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

Boek: Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945.

Waar McQueen een connectie maakt tussen de oorlogsjaren en het heden, geeft Atlas van een bezette stad een beeld van Amsterdam tijdens de bezettingsjaren: .

‘McQueen filmt op de plekken waarover Stigter schrijft. De beelden zijn losjes chronologisch geordend, terwijl de verhalen kriskras door de stad gaan. We zien het leven nu, maar vaak ook hoe het verleden in dat heden aanwezig is. […] Hoeveel je ogen ook zien, het zijn Stigters verhalen die bezit nemen van je gedachten. De woorden domineren moeiteloos de beelden.’ – Jan Postma in De Groene Amsterdammer

In een interview met de Filmkrant verteld Bianca Stigter:

‘Er is wel een overduidelijk verschil tussen het boek en de film. Het boek is feitelijk en zeer praktisch, het is opgezet als een soort gids die is opgedeeld in wijken en straten, en soms zelfs in huizen en verdiepingen. Je kan het boek bijna gebruiken als een soort tijdmachine. De film zou ik meer omschrijven als struinen door de stad.’

Meer nieuws

 • ‘De Zeeuwse jaren’, gesigneerd door Freek de Jonge

  13 juni 2024

  Na Kom verder! (1900-1951) en Reikhalzend verlangen (1951- 1962) verschijnt deze week deel 3 in de memoires van Freek de Jonge:  De Zeeuwse jaren.   Hierin beschrijft hij hoe de jaren zestig niet al...

  Lees het hele bericht
 • Nieuwe podcastreeks ‘Wie is Swift?’ over Taylor Swift nu te beluisteren

  13 juni 2024

  In de nieuwe podcastserie Wie is Swift? buigen hosts Simon Dikker Hupkes en Rachel van de Pol zich over de grootste popster van het moment: Taylor Swift. Ze roept bewondering, devotie, haat en afgunst...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights