Première van ‘De Bezette Stad’ van Steve McQueen, de documentaire geïnspireerd op ‘Atlas van een bezette stad’ van Bianca Stigter

Op 12 november gaat ‘De Bezette Stad’ (Occupied City), de documentaire geïnspireerd op de monumentale Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter, in première op het IDFA Festival (International Documentary Filmfestival Amsterdam). Atlas van een bezette stad verscheen in 2019 bij uitgeverij Atlas Contact.

De documentaire geregisseerd door Steve McQueen, heeft een duur van 4,5 uur en toont in het hedendaagse Amsterdam de afdruk die het verleden heeft achtergelaten op het heden. Steve McQueen laat de door voice-over Carice van Houten voorgelezen fragmenten uit de Atlas horen, terwijl de kijker uitsluitend beelden van het huidige Amsterdam te zien krijgt. Hierdoor laat hij het heden op het verleden botsen.

De documentaire ging al eerder dit jaar in première op het Filmfestival van Cannes en is vanaf 30 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

Boek: Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945.

Waar McQueen een connectie maakt tussen de oorlogsjaren en het heden, geeft Atlas van een bezette stad een beeld van Amsterdam tijdens de bezettingsjaren: .

‘McQueen filmt op de plekken waarover Stigter schrijft. De beelden zijn losjes chronologisch geordend, terwijl de verhalen kriskras door de stad gaan. We zien het leven nu, maar vaak ook hoe het verleden in dat heden aanwezig is. […] Hoeveel je ogen ook zien, het zijn Stigters verhalen die bezit nemen van je gedachten. De woorden domineren moeiteloos de beelden.’ – Jan Postma in De Groene Amsterdammer

In een interview met de Filmkrant verteld Bianca Stigter:

‘Er is wel een overduidelijk verschil tussen het boek en de film. Het boek is feitelijk en zeer praktisch, het is opgezet als een soort gids die is opgedeeld in wijken en straten, en soms zelfs in huizen en verdiepingen. Je kan het boek bijna gebruiken als een soort tijdmachine. De film zou ik meer omschrijven als struinen door de stad.’

Meer nieuws

 • Nieuwe roman Rob van Essen lovend ontvangen

  1 december 2023

  Op 17 november verschenen: Ik kom hier nog op terug, de nieuwste roman van Libris Literatuurprijs-winnaar Rob van Essen! Een overrompelende roman waarin alles met elkaar samenhangt, en die niet onopge...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: acquirerend redacteur Business Contact

  1 december 2023

  We zijn op zoek naar een enthousiaste acquirend redacteur Business Contact voor 32 uur per week. Als acquirerend redacteur ben je de pijler onder de fondsontwikkeling van uitgeverij Business Contac...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights