De Friese Anjer uitgereikt aan schrijver Hylke Speerstra

Hylke Speerstra, auteur van onder meer Testament van de ziel, ontving op vrijdag 10 november jl. de Friese Anjer van het Cultuurfonds Fryslân. Dit fonds eert jaarlijks een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur. Speerstra wordt beschouwd als een van de grootste literaire talenten in de provincie Friesland. De Friese Anjer werd uitgereikt door Arno Blok, commissaris van de Koning in Friesland. Hij sprak Speerstra in het Fries toe:

’Speerstra is sûnder mis ien fan de grutste literêre talinten ea yn ús provinsje. In ferhaleferteller pur sang mei in sterke sjoernalistike ynslach. Speerstra syn wurk wurdt karakterisearre troch byldzjend en ryk taalgebrûk. As gjin oar wit hy op grûn fan eigen research en ynterviews histoarje ta libben te bringen foar in grut publuk. In markante persoanlikheid in ikoan fan Fryslân.’

Hylke Speerstra (1936) was hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en schreef verschillende boeken over Friesland. Bij Atlas Contact verschenen onder meer De oerpolder (2007), De troostvogel (2007), Op klompen door de dessa. Oud-Indiëgangers vertellen (2015) en Testament van de ziel (2022).

Speerstra brengt als ras-verteller Nederlandse geschiedenis tot leven. Hij is een van de bekendste Friese schrijvers. Zijn grootste succes was het boek It wrede paradys (Het wrede paradijs), dat uitkwam in 1999. Speerstra tekende in dit boek de levensverhalen op van Friese landverhuizers die hij opzocht in emigratielanden als Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Afbeelding: © Omrop Fryslân

Meer nieuws

 • Astrid Haerens brengt gedichten uit ‘Oerhert’ tot leven met muzikale voorstelling

  19 juni 2024

  Na een geslaagde tournee in het begin van 2024, wordt de muzikale voorstelling Oerhert voortgezet met een reeks voorstellingen in de zomer en in het seizoen 2024-2025. Astrid Haerens, Mariske Broeckme...

  Lees het hele bericht
 • Onze boeken in het najaar 2024

  19 juni 2024

  Bekijk hier onze brochure met de te verwachten titels van de najaarsaanbieding 2024 voor fictie, non-fictie en Business Contact.

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights