De Friese Anjer uitgereikt aan schrijver Hylke Speerstra

Hylke Speerstra, auteur van onder meer Testament van de ziel, ontving op vrijdag 10 november jl. de Friese Anjer van het Cultuurfonds Fryslân. Dit fonds eert jaarlijks een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur. Speerstra wordt beschouwd als een van de grootste literaire talenten in de provincie Friesland. De Friese Anjer werd uitgereikt door Arno Blok, commissaris van de Koning in Friesland. Hij sprak Speerstra in het Fries toe:

’Speerstra is sûnder mis ien fan de grutste literêre talinten ea yn ús provinsje. In ferhaleferteller pur sang mei in sterke sjoernalistike ynslach. Speerstra syn wurk wurdt karakterisearre troch byldzjend en ryk taalgebrûk. As gjin oar wit hy op grûn fan eigen research en ynterviews histoarje ta libben te bringen foar in grut publuk. In markante persoanlikheid in ikoan fan Fryslân.’

Hylke Speerstra (1936) was hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en schreef verschillende boeken over Friesland. Bij Atlas Contact verschenen onder meer De oerpolder (2007), De troostvogel (2007), Op klompen door de dessa. Oud-Indiëgangers vertellen (2015) en Testament van de ziel (2022).

Speerstra brengt als ras-verteller Nederlandse geschiedenis tot leven. Hij is een van de bekendste Friese schrijvers. Zijn grootste succes was het boek It wrede paradys (Het wrede paradijs), dat uitkwam in 1999. Speerstra tekende in dit boek de levensverhalen op van Friese landverhuizers die hij opzocht in emigratielanden als Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Afbeelding: © Omrop Fryslân

Meer nieuws

 • Nieuwe roman Rob van Essen lovend ontvangen

  1 december 2023

  Op 17 november verschenen: Ik kom hier nog op terug, de nieuwste roman van Libris Literatuurprijs-winnaar Rob van Essen! Een overrompelende roman waarin alles met elkaar samenhangt, en die niet onopge...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: acquirerend redacteur Business Contact

  1 december 2023

  We zijn op zoek naar een enthousiaste acquirend redacteur Business Contact voor 32 uur per week. Als acquirerend redacteur ben je de pijler onder de fondsontwikkeling van uitgeverij Business Contac...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights