4 boekentips voor de Maand van het Natuurboek

In de maand april vieren we het voorjaar met de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze maand worden de mooiste natuurboeken in het zonnetje gezet. Uitgeverij Atlas Contact heeft een rijke geschiedenis in het uitgeven van natuurboeken. Hierbij vier boekentips voor deze lentemaand:

Een verhaal met schubben – Anne Broeksma

Een verhaal met schubben is een begeesterde en poëtische ode aan de wilde wereld die nog altijd bestaat en aan een vreemd zoogdier dat aan ieder hokje wist te ontsnappen, maar nu met uitsterven wordt bedreigd. In het NRC krijgt Een verhaal met schubben 4 ballen en schrijft Gemma Venhuizen: ‘Stroperij bedreigt schubdieren met uitsterven en Broeksma, die als kind al een antistropersclub oprichtte, legt bloot welke gevolgen dat heeft voor haar lievelingsdier. Voor óns lievelingsdier, want na het lezen sluit je hoe dan ook het dier in je hart.’

Aard van het beestje – Caspar Janssen

Tien seizoenen reisde Janssen o.a. naar bos, heide, akker, rivier, kust, duin, moeras en zijn eigen balkon, en observeerde honderd verrassende, geliefde, maar ook onbekend-onbeminde beestjes in hun leefomgeving. Het resultaat is een schatkist van de rijke Nederlandse natuur. In het Vakblad Natuur, Bos en Landschap schrijft Ria Dubbeldam over Aard van het beestje: ‘Gewoonweg een heerlijk boek waarin Janssen je meeneemt naar plekken waar je nog niet bent geweest en je door zijn ogen laat kijken.’

Vogels en wij – Tim Birkhead (Tijdelijk van €36,99,- voor €17,50,-)

Al sinds het begin van de mensheid prikkelen vogels onze verbeelding. In Vogels en wij laat Tim Birkhead op intrigerende wijze zien hoe vogels ons door de geschiedenis heen gevormd hebben. ‘Er verschijnen veel boeken over de verhouding tussen de mens en de natuur, maar Birkhead schrijft er meeslepender over dan menig andere natuurhistoricus; hij is een goede verteller.’ – Koos Dijksterhuis in Trouw

Verweven leven – Merlin Sheldrake

In Verweven leven laat Merlin Sheldrake ons de wereld zien vanuit het standpunt van de schimmel. Dat op het eerste gezicht eigenaardige perspectief biedt een prachtige manier om te kijken naar het leven op onze planeet. In Dagblad van het Noorden krijgt Verweven leven 4 sterren: ‘Verweven leven [is] niet alleen een mateloos fascinerend boek over schimmels, maar ook een belangrijke filosofische ontdekkingstocht naar de grenzen van de taal en de manier waarop wij betekenis geven aan de wereld.’

Meer nieuws

 • ‘Xerox’ van Fien Veldman genomineerd voor de Anton Wachterprijs

  27 mei 2024

  Fien Veldman is voor haar debuut Xerox genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. De winnaar van de wordt...

  Lees het hele bericht
 • ‘Blauwestad’ van Karin Sitaling wint Beste Groninger Boek 2024

  26 mei 2024

   Blauwestad van Karin Sitalsing en ‘De jongen die van de wereld hield’ van Tjibbe Veldkamp zijn uitgeroepen tot de Beste Groninger Boeken van 2024. Dit maakte de jury zaterdag bekend tijdens het ...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights