‘De Keien’ van Merel Leeman op shortlist Mr. J. Dutilh-Prijs 2024

De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet (1940 – 1945) van Merel Leeman staat op de shortlist van de Mr. J. Dutilhprijs 2024. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan de auteur van het beste boek over Rotterdam.

In De Keien vertelt Merel Leeman over het leven van verzetsheld Frits Ruys. Frits Ruys vormde samen met zijn vrienden de jaarclub De Keien, die met de tijd allemaal bij verschillende illegale organisaties actief werden. Een noodzakelijke aanvulling op de geschiedschrijving van Rotterdam.

In Trouw Tijdgeest uitte Paul van der Steen zijn lof over De Keien: ‘Ondanks de slechts bij stukjes en beetjes beschikbare bronnen weet Leeman de tijdgeest, de tendensen en het web aan personen, organisaties en houdingen van destijds knap te construeren.’

Op dinsdag 18 juni wordt de prijs in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam door burgemeester Aboutaleb overhandigd. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van de hand van Joep van Lieshout en een geldbedrag dat beschikbaar wordt gesteld door de J.E. Jurriaanse Stichting. De jury bestaat sinds najaar 2021 uit: Abdelkader Benali (voorzitter), Marianne Klerk, Roman Koot, Michiel van Ravesteyn, Patricia van Ulzen, Sjaak van der Velden en Judith van Gilst (secretaris, geen lid van de jury).

Meer nieuws

 • De droom van Den Haag

  21 mei 2024

  Vandaag wordt in het Vredespaleis in Den Haag De droom van Den Haag. De Haagse Vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde van Benjamin Duerr gepresenteerd. Hij was op 19 mei te ga...

  Lees het hele bericht
 • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23.

  17 mei 2024

   Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De uitreiking vond plaats op 16 mei voorafgaand aan het ‘Night University’ festival in het Marga Klompé gebouw van d...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights