Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23.

 Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De uitreiking vond plaats op 16 mei voorafgaand aan het ‘Night University’ festival in het Marga Klompé gebouw van de Tilburgse universiteit. Ellen Deckwitz, essayist, columnist en stadsdichter van Amsterdam hield de E. du Perronlezing. Vorige winnaars waren o.a. Sinan Çinkaya (2020/21), Margot Vanderstraeten (2017), Stefan Hertmans (2016), Mohammed Benzakour (2013), en Ramsey Nasr (2011).

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds 1986 en is bedoeld voor schrijvers of kunstenaars die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren. De prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van €10.000 euro

 Uit het juryrapport: Tijdens een periode van gastschrijverschap in Almere raakte Niña Weijers in de ban van het verhaal van de vermissing van een jonge vrouw van zeventien, Cassandra van Schaijk, in maart en april 2007. Het lichaam van de vrouw werd uiteindelijk gevonden in de Noorderplassen. Weijers lijkt een true crime story te schrijven, maar is tegelijkertijd geïnteresseerd in iets anders: het gedrag van groepen jongeren die steeds meer rechts populistische sympathieën krijgen. De schrijver vraagt zich af wat het betekent het om in een op de tekentafel ontworpen Hollandse provinciestad te leven, wat er gebeurt als de feiten worden verbeeld, wat weg kijken inhoudt. Is een non-fictie verhaal wel non-fictie? Weijers onderzoekt dit in een glasheldere taal waarin zij feiten en perspectieven verweeft en ook zichzelf bekijkt. De tekst is adembenemend in de beschrijving van het gewone leven dat zomaar ontspoort.

 

 

 

 

Meer nieuws

 • De droom van Den Haag

  21 mei 2024

  Vandaag wordt in het Vredespaleis in Den Haag De droom van Den Haag. De Haagse Vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde van Benjamin Duerr gepresenteerd. Hij was op 19 mei te ga...

  Lees het hele bericht
 • Adriaan van Dis presenteert deze zomer VPRO Zomergasten

  16 mei 2024

  Adriaan van Dis  presenteert dit seizoen het interviewprogramma VPRO Zomergasten.  Van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 is VPRO Zomergasten elke zondagavond live te zien op NPO 2. Sinds Adriaa...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights