Sytse Jansma ontvangt C. Buddingh’-prijs 2024 voor ‘Rozige maanvissen’

Tijdens Poetry International in Rotterdam ontving Sytse Jansma afgelopen zaterdag de C. Buddingh’-prijs 2024 voor zijn bundel Rozige maanvissen. De jury bestaande uit Joost Oomen (voorzitter), Lisette Ma Neza en Toef Jaeger spreekt van ‘een bundel die je met een brok in je keel achterlaat, zonder kleverig te worden’.

Dichter Sytse Jansma beschrijft in Rozige maanvissen zijn rouwproces na het plotse verlies van zijn vriendin, kwetsbaar en intiem. De dichtbundel is een aangrijpende zoektocht naar troost, acceptatie en het leven. De prijs bestaat uit een oorkonde en prijzengeld.

Uit het juryrapport:

‘In Rozige maanvissen wordt een heel persoonlijk lijden, het plotseling verliezen van je geliefde, verheven tot grootse poëzie. Daar streven natuurlijk meer dichters naar, maar het bijzondere van deze bundel is dat de gehele poëtische trukendoos open wordt gegooid, een trukendoos die de dichter goed kent en uitmuntend weet in te zetten, maar dat de authenticiteit en rauwheid van het verdriet dwars door al die truken heen schijnt. Je gelooft de dichter wanneer hij, bijna wanhopig soms, alles wat taal kan zijn tot een reddingsboei probeert te maken.’

De C. Buddingh’-prijs, sinds 1988 jaarlijks uitgereikt door Poetry International, bekroont het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Andere genomineerden waren De maan schijnt feller in de metaverse van Merel van Slobbe, De richting is richting omleiding van Bob Vanden Broeck en Indolente van Dewi de Nijs Bik. Op 1 juni werd de winnaar bekendgemaakt in het programma Een Uur Cultuur.

NRC spreekt naar aanleiding van de prijs over ‘gedichten waarin de geliefde nog niet is gestorven, waarin zintuiglijk en sensueel de lichamelijke liefde beleefd wordt, en herleefd. In steeds barokkere lyriek.’

Meer nieuws

 • Cobi van Baars met ‘De onbedoelden’ genomineerd voor het beste boek over de geschiedenis van Limburg: De Treckpoel

  19 juli 2024

  Cobi van Baars is met De onbedoelden een van de vijf genomineerden voor De Treckpoel, een nieuwe prijs voor het beste fictie- of non-fictieboek over de geschiedenis van Limburg Cobi van Baars werd ...

  Lees het hele bericht
 • Vrijdenker van het jaar 2024: Kevyan Shahbazi

  18 juli 2024

  Keyvan Shahbazi, auteur van De Amerikaan van Karadj, wordt op 14 september a.s. uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. De atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, bestaand...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights