Ilse Josepha Lazaroms over ‘Elders’ bij ‘Nooit meer slapen’ op NPO Radio 1

In de nacht van donderdag 13 juni, was Ilse Josepha Lazaroms te gast bij het NPO Radio 1 programma Nooit meer slapen. Fleur van de Laan ging met Lazaroms in gesprek over haar nieuwe roman Elders, een intieme roman over alleenstaand moederschap, vrouw-zijn en je ergens echt thuis voelen.

Het is nacht. Terwijl haar dochter boven slaapt, zit een vrouw in haar nieuwe huis tussen dertien dozen en twee kleine bruinleren koffers waarin het archief van haar leven verpakt zit.

Na twintig jaar lang in acht landen en negen steden gewoond te hebben, verzoent ze zich in de nacht die voor haar ligt met haar lot: zich definitief ergens vestigen. En al die tijd kijken de dozen haar aan en opent ze er slechts enkele. Ze haalt er een Noorse trui uit van een oude geliefde die een stroom aan herinneringen op gang brengt en haar confronteert met de keuzes die ze in haar leven gemaakt heeft en alles wat ze destijds achterliet.

Femke Essink schrijft in Trouw over Elders: ‘Lazaroms schrijft over thuisgevoel en ontworteling in [een] verrassend rijke en gelaagde roman.’

In Het Parool schrijft Marjolijn de Cocq over Elders: ‘Met Elders heeft Lazaroms een ingetogen, maar diep doorvoelde memoir geschreven.’

De aflevering van Nooit meer slapen is hier terug te beluisteren.

Meer nieuws

 • Gooi maar vol die koffer: dit zijn 4 van de 24 beste boeken van ’24 volgens de Volkskrant

  12 juli 2024

  De vakantie is begonnen, het leesseizoen bij uitstek. Wat moet er mee deze zomer? Dit zijn 4 van de 24 beste boeken van 2024 tot nu, volgens de boekenredactie van de Volkskrant. Jan Brokken: De o...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken ontvangt de Premio De Sanctis Europa

  9 juli 2024

  Op maandag 8 juli jl is in Brussel de prestigieuze Premio De Sanctis 'Europa' uitgereikt aan Jan Brokken voor zijn gehele literaire oeuvre en zijn fundamentele bijdrage aan de Europese cultuur. De Pre...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights