3 Titels van Atlas Contact op de shortlist van de nieuwe Natuurboekenprijs!

Maar liefst 3 titels maken dit jaar kans op de nieuwe Natuurboekenprijs ’24!

Natuuramnesie. Hoe we vergeten zijn hoe de natuur er vroeger uitzag van Marc Argeloo,  Een verhaal met schubben. Zoektocht naar het vreemdste en meest bedreigde zoogdier op aarde van Anne Broeksma en Aard van het beestje. De beekprik, de wielewaal en 98 andere landgenotenvan Caspar Janssen en Margot Holtman staan op de shortlist van in totaal 6 titels.

Meer dan 270 boeken zijn de afgelopen maanden ingestuurd om mee te dingen naar de Natuurboekenprijs ’24. Bij  Vroege Vogels op NPO Radio 1 werd op zondag 17 november de shortlist bekend gemaakt, het winnende natuurboek wordt op 1 december bekroond tijdens een feestelijke uitzending van Vroege Vogels. De nieuwe Natuurboekenprijs is de opvolger van de Jan Wolkers Prijs, die werd uitgereikt van 2013 tot en met 2022 en bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro. Remco Daalder was met  De gierzwaluw  in 2014 een van de winnaars.

 De nieuwe Natuurboekenprijs is een initiatief van natuurorganisatie LandschappenNL, de Volkskrant en Vroege Vogels. De prijs wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. De jury bestaat uit voorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Jocelyn de Kwant (Noord-Hollands Landschap) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Uit het Juryrapport:

Anne Broeksma – Een verhaal met schubben 

Door een dingetje met drugs zag Anne Broeksma ineens allemaal beestjes: vooral geschubde dieren. In haar boek gaat ze, ongehinderd door voorkennis, zes jaar lang op zoek naar het enige echte schubdier, een raadselachtig wezen dat niet direct iedereen zal betoveren. Broeksma weet desondanks haar tocht en fascinatie in (soms poëtische) woorden te vatten en zo de lezer te blijven boeien, een heel boek lang. Een grootse prestatie.

Caspar Janssen & Margot Holtman (ill) – Aard van het beestje

Tien seizoenen trok journalist en schrijver Caspar Janssen door Nederland om met boswachters, entomologen, vogelaars en andere deskundigen op zoek te gaan naar dieren in hun habitat. Niet alleen de spektakelsoorten als de zeearend en de wolf zoekt hij op, maar ook onbekende soorten als de kwabaal en brokkelster. Het brengt hem onder andere bij Borssele voor een zeediertje genaamd de snotolf. In 100 fascinerende minireportages neemt Janssen de lezer mee. Samen met de gedetailleerde illustraties van Margot Holtman is het een parel van een boek geworden, een ode aan de Nederlandse natuur.

Marc Argeloo – Natuuramnesie 

Hij heeft het begrip niet zelf uitgevonden, maar met zijn bewerkte proefschrift ‘Natuuramnesie’ heeft ecoloog Marc Argeloo het wel op de kaart gezet: het ‘shifting baseline syndrome’. Oftewel: hoe ons collectieve geheugen faalt in het bijhouden van de achteruitgang van planten en dieren, omdat niemand meer weet hoeveel vlinders en veldleeuweriken en honderd jaar geleden rondvlogen, dat vissen ooit veel groter waren en dat er ooit een dunbekwulp bestond. Een alarmerend en daardoor zeer belangwekkend werk, vol belevenissen en wetenswaardigheden over de rap veranderende natuur.

 

Meer nieuws

  • ‘Kwade dagen’ van Rob van Essen besproken in De boekenrubriek van Nieuwsweekend

    2 juli 2025

    Afgelopen zaterdag besprak Bo van Houwelingen Kwade dagen van Rob van Essen in De boekenrubriek, onderdeel van het NPO radio1-programma Nieuwsweekend. Over Kwade dagen: Vijfentwintig jaar nadat j...

    Lees het hele bericht
  • Lot Vekemans bespreekt ‘Wat wil je dan’ bij Met groenteman in de kast

    1 juli 2025

    Op 25 juni was (toneel)schrijver Lot Vekemans te gast bij Gijs Groenteman in zijn podcast  Met groenteman in de kast voor een mooi gesprek over haar boek Wat wil je dan? Ze bespraken o.a. hoe ze tot ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights