Andere kost

Jaap Seidell, Jutka Halberstadt

pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem

Jaap Seidell en Jutka Halberstadt maken in hun nieuwe boek ‘Andere kost’ inzichtelijk hoe de grote problemen zich verhouden tot wat er op ons bord ligt. Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken. Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Seidell en Halberstadt schrijven een prikkelend en informatief pleidooi dat niet alleen moet leiden tot een vruchtbaarder debat, maar nu ook écht tot verandering.
€ 22,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045043869
Pagina's
256
Type
Paperback / softback
Afmeting
211 mm x 136 mm x 22 mm
Gepubliceerd
juni 2021
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘In Andere kost laten Jutka Halberstadt en Jaap Seidell zien hoe wij  onszelf en de aarde kapot maken door onze manier van leven en het voedsel dat wij eten  Toch is het geen pessimistisch boek. Het kan het allemaal nog goed komen, áls wij er collectief de schouders onder zetten. Een onmisbaar boek voor individuele burgers, bazen van bedrijven én regeringsleiders. Een betere toekomst begint met andere kost.’ – Teun van de Keuken

‘Heerlijk om nu eindelijk een boek over voedsel te lezen waarin het grote op logische wijze met het kleine verbonden wordt. Van beleid, wetgeving en voedselzekerheid tot darmbacteriën en gedrag, (bijna) alle aspecten van het voedselsysteem komen aan de orde. Een aanrader voor wie de maatschappelijke context wil aangrijpen om na te denken over zijn/haar eigen consumptie. – Louise O. Fresco

‘De coronacrisis laat pijnlijk zien hoe we de preventieve gezondheidszorg hebben veronachtzaamd. Het pleidooi van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt is ook vanuit dat perspectief zeer belangwekkend. Het laat zien hoe gezond voedsel een preventief medicijn kan zijn. Dit met feiten gelardeerde maar zeer toegankelijke boek mondt uit in vijf handelingsprincipes die elke overheid als uitgangspunt zou moeten nemen als ze de volksgezondheid serieus neemt en het voedselsysteem daadwerkelijk wil verduurzamen. Verplichte kost voor politici en beleidsmakers! – Barbara Baarsma, CEO van Rabo Carbon Bank en hoogleraar toegepaste economie aan de UvA

‘Juist in deze tijd van corona is het van het grootste belang te beseffen dat je zelf iets kunt doen om niet in het ziekenhuis te belanden. Andere Kost is het beste boek daarover dat ik tot nu toe gelezen heb. De overheid dwingen meer aan preventie te doen, en zelf zo vroeg mogelijk aan je gezondheid denken en er ook iets aan doen: dan beland je op oude leeftijd niet op de IC.’ – Jaap Goudsmit, Hoogleraar Harvard T.H.Chan School of Public Health

‘Ons voedselsysteem kan en moet anders en beter. Veel productiemethoden zijn zwaar belastend voor natuur en milieu en slechte voedingsgewoonten een bron van chronische ziekten. Wetenschappelijk onderbouwd en uitgewerkt in praktische aanbevelingen voor beleid en gedrag laat Andere kost overtuigend zien hoe dat anders en beter gerealiseerd kan worden. Kern is het verbinden van de gezondheid van de mens met die van de aarde. Dit boek is verplichte kost voor ieder die daaraan wil bijdragen.’ – Herman Wijffels