Boekpresentatie ‘Het vergeten kwaad’ van Pieter Delpeut bij SPUI25

Sinds zijn studententijd is Peter Delpeut een groot bewonderaar van de Litouws-Amerikaanse cineast Jonas Mekas. Totdat hij in juni 2018 werd opgeschrikt door een artikel in The New York Review of Books. Historicus Michael Casper beweerde dat Mekas bepaalde gebeurtenissen in het Litouwen van de Tweede Wereldoorlog bewust is vergeten of verkeerd heeft voorgesteld. Van de ene dag op de andere werd Mekas de zoveelste gevallen engel in een lange rij van culturele beroemdheden die door hun ‘oorlogsverleden’ werden achtervolgd. Het overkwam Günter Grass, Paul de Man, Emil Nolde en in Nederland de dichter Lucebert. In Het vergeten kwaad probeert Delpteut te achterhalen wat dit betekent voor zijn bewondering en morele kompas tegenover Jonas Mekas. Moet hij hem veroordelen? Mág hij hem veroordelen?

Peter Delpeut gaat met Bertien Minco, Jan Oegema en Jurriën Rood o.l.v. Jan van den Berg in gesprek over de vraag of je iemands persoonlijke herinnering kan en mag ‘cancelen’. Wat is de verantwoordelijkheid van de kunstenaar tegenover de geschiedenis? Wat geeft meer recht tot spreken: de persoonlijke herinnering of de geschiedschrijving gebaseerd op documenten? Bestaat er een recht op vergeten? En wat zijn de morele implicaties van ‘vergeten’?

Vrijdag 16 april 2021
17.00 – 18.30 uur
SPUI25
Aanmelden via: https://spui25.nl/programma/het-vergeten-kwaad

Meer nieuws

 • Margalith Kleijwegt in het Torpedo Theater

  22 april 2021

  Op 3 mei presenteert Margalith Kleijwegt haar nieuwe boek Verdriet & boterkoek in het Torpedo Theater. Netty Rosenfeld was de eerste omroepster van Radio Herrijzend Nederland en ontwikkelde z...

  Lees het hele bericht
 • Margalith Kleijwegt bij Kunststof

  21 april 2021

  Vanavond zit Margalith Kleijwegt, auteur van het net verschenen boek Verdriet & boterkoek, bij Kunststof op Radio 1. Een gesprek over hoe verschillende generaties omgaan met Joodse identiteit. ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda