Presentatie van ‘In plaats van woede’, de biografie van Guus Belinfante, door Geke van der Wal bij SPUI25

Vrijdag 24 maart gaat Geke van der Wal met James Kennedy, Judith Belinfante, Peter-Paul Verbeek en Paul Brill in SPUI25 in gesprek over het leven van jurist en oud-rector Guus Belinfante naar aanleiding van haar dan  net verschenen biografie In plaats van woede. Het gesprek zal o.a. gaan over de Maagdenhuisbezetting van 1969 en de gevolgen hiervan op de rest van Belinfantes leven.

Guus Belinfante (1911-2000) was een vooruitstrevend jurist en een begaafd docent, populair bij zijn studenten op de Universiteit van Amsterdam. Toen hij in het protestjaar 1968 rector magnificus werd, waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Maar Belinfante bleek niet opgewassen tegen de rebellie die de universiteit over spoelde. De studenten bestempelden hem tot vijand, zeker na de Maagdenhuisbezetting van 1969. De gevolgen voor Belinfante waren ingrijpend. Diep weggestopte oorlogsherinneringen kwamen los. Hij zakte weg in een depressie en verliet de universiteit. Later keerde Belinfante terug in het publieke leven met een belangrijke studie over de naoorlogse berechting van collaborateurs: In plaats van Bijltjesdag.Geke van der Wal schetst het leven van een man die opgroeide in een welvarend en beschermend Joods gezin in Den Haag, wiens wereld steen voor steen afbrokkelde in de oorlogsjaren. De in de oorlog ervaren rechteloosheid zou bepalend worden voor zijn denken, maar over de oorlog zelf zweeg hij. Hij zweeg ook over de drama’s in zijn persoonlijk leven, huiverig om de kluwen van verdriet en schuldgevoelens te ontrafelen.

Datum: 24 maart

Tijden: 17.00 – 18.30

Locatie: SPUI25, Amsterdam

Klik hier voor meer informatie

Klik hier om je aan te melden

Over de sprekers

Geke van der Wal is journalist. Ze werkte voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Tot 2014 was ze directeur van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. In 2016 verscheen bij Atlas Contact haar biografie over uitgever Rob van Gennep.

Judith Belinfante, de oudste dochter van Guus Belinfante, is historica. Ze was directeur van het Joods Historisch Museum tot 1998, Tweede Kamerlid voor de PvdA tot 2002, en directeur Erfgoed van de Bijzondere Collecties van de UvA-Universiteitsbibliotheek van 2003-2008. Zij vervulde vele nevenfuncties op het snijvlak van cultuur en maatschappij.

James Kennedy is hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis bij de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht en universiteitshoogleraar met een speciale opdracht rond community engaged learning. Tussen 2015 en 2020 was hij decaan van het University College Utrecht. Tevens was hij voorzitter van de commissie die onlangs de vernieuwde Canon van Nederland presenteerde over iconen van de Nederlandse geschiedenis.

Peter-Paul Verbeek is rector magnificus en lid van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is Verbeek hoogleraar Filosofie en Ethiek van Wetenschap en Technologie in een Veranderende Wereld aan de UvA. Rode draad in het onderzoek en werk van Peter-Paul Verbeek is de relatie tussen mens en technologie, bekeken vanuit ethisch oogpunt. Tot oktober 2022 was hij universiteitshoogleraar Filosofie van Mens en Techniek bij de afdeling Filosofie en wetenschappelijk mededirecteur van het DesignLab aan de Universiteit Twente, en honorair hoogleraar Techno-Anthropologie aan de Universiteit Aalborg, Denemarken.

Paul Brill (moderator) is buitenland-commentator. Zijn journalistieke loopbaan speelde zich vooral af bij  De Groene Amsterdammer  en de Volkskrant. Voor laatstgenoemde krant was hij onder meer correspondent in de Verenigde Staten en adjunct-hoofdredacteur. Tot zijn boekpublicaties behoren Amerika van A tot Z (samen met Janny Groen) en 1600 Pennsylvania Avenue.

Meer nieuws

 • Auteurs van ‘De lezende mens’ geven lezing in Leeuwarden

  20 maart 2023

  Aan de hand van hun boek De lezende mens, geven Ruud Hisgen en Adriaan van der Weel een lezing tijdens Lettertreffen van Leeuwarden UNESCO City of Literature op 23 maart. Lettertreffen is een midd...

  Lees het hele bericht
 • Remco Daalder bij boekhandel Maximus Hilligersberg in Rotterdam over zijn nieuwe boek ‘Stadse beestjes’

  16 maart 2023

  Op woensdag 12 april interviewt Alexander Reeuwijk schrijvers Remco Daalder en Aglaia Bouma bij boekhandel Maximus Hilligersberg in Rotterdam. Over Stadse beestjes:  Maak kennis met de bijzonder...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Geverifieerd door MonsterInsights