Interview met Johan Kuiper bij het Historisch Café in Amsterdam

Op 13 december is historicus Johan Kuiper te gast bij het Historisch Café. In zijn net verschenen boek De kleine Napoleon. Biografie van een mythe. toont Kuiper aan dat de mythe die al generaties rond Napoleon hangt vooral een creatie is van Napoleon zelf. Een mythe die nadien door kunstenaars en politici verder uitgebreid werd.

Dé kaskraker in de Nederlandse bioscopen is momenteel Napoleon. In de epische film van Ridley Scott zien we hoe Napoleon Bonaparte van saaie Corsicaanse soldaat uitgroeit tot keizer van Frankrijk en nagenoeg heel Europa verovert. Al eeuwenlang spreekt dit verhaal tot de verbeelding. Maar hoe zit het met het daadwerkelijke verhaal van de kleine dictator? Moeten we hem zien als meedogenloze veroveraar? Of als de man die Europa de moderniteit binnenloodste?

Johan Kuiper zal in gesprek gaan met Koen de Groot over de film, zijn boek en de legende van Napoleon. Meer informatie over de locatie en tijd is te vinden op de website van Historisch Café.

 

Meer nieuws

 • Merel Leeman over ‘De Keien’ bij Donner in Rotterdam.

  21 februari 2024

  Op donderdag 29 februari geeft Merel Leeman een lezing in het Roterodamum Café in het theater van Donner. Merel Leeman is schrijver, historicus en literatuurwetenschapper en auteur van het boek 'De K...

  Lees het hele bericht
 •   Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in ‘s-Hertogenbosch 

  21 februari 2024

  Op uitnodiging van de bibliotheek gaat Mijke Pol op maandag 8 april in gesprek met Jan Brokken over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland in Huis 73 in Den Bosch. Achter de witte vitrage van ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights