Peter Delpeut geeft lezing in Eye Amsterdam

Jonas Mekas is de filmmaker van de herinnering. Is het daarom niet vreemd dat hij in zijn autobiografische werk de moord van 2400 Joden in 1941 in zijn geboortestreek geen plaats heeft gegeven? Peter Delpeut stelde zich die vraag in zijn recent verschenen boek Het vergeten kwaad.

Al jarenlang heeft Peter Delpeut op grijpafstand naast zijn bureau Jonas Mekas’ Movie Journal staan. Sinds zijn studententijd is hij een groot bewonderaar van Mekas. Totdat hij in juni 2018 werd opgeschrikt door een artikel in The New York Review of Books. Historicus Michael Casper beweerde dat Mekas bepaalde gebeurtenissen in het Litouwen van de Tweede Wereldoorlog bewust is vergeten of verkeerd heeft voorgesteld. In het autobiografische oeuvre van Jonas Mekas (1922-2019) was niet of nauwelijks plaats voor de moord op 2400 Joden op één dag in zijn geboortestreek. Casper heeft geen enkele indicatie gevonden dat Mekas aan de moordpartij zou hebben deelgenomen.

Het bijzondere van zijn artikel is dat hij Mekas niet zozeer ter verantwoording roept vanwege zijn daden, maar vanwege zijn geheugen: Mekas is zaken ‘vergeten’ die hij niet mag vergeten. Het verwijt van het vergeten hangt nauw samen met Mekas’ filmische oeuvre. Hij is de filmmaker die niets lijkt te willen vergeten. Lang voordat we daar onze telefoons voor gingen gebruiken, legde bij met zijn Bolex-filmcamera obsessief het leven van hemzelf, zijn familie en vrienden vast.

Peter Delpeut probeert aan de hand van filmfragmenten een inzicht te geven in de paradoxen van dit filmoeuvre. Hij geeft ook een presentatie van drie hoofdstukken uit zijn essay die een digitale bewerking hebben gekregen. Geïnspireerd door de experimenten van Mekas zocht hij in samenwerking met Aryan Kaganof en de vormgevers van het digitale magazine herri (herri.org.za) naar een ervaring die pendelt tussen lezen en kijken. Kan het nieuwe lezen een filmervaring benaderen?

Dinsdag 15 juni | 19.15 – 20.45

Meer informatie & tickets: https://www.eyefilm.nl/nl/whats-on/de-herinneringen-van-jonas-mekas/331847?show=331869

Meer nieuws

 • Jaap Seidell en Jutka Halberstadt presenteren ‘Andere kost’ bij Spui25

  10 juni 2021

  Woensdag 16 juni om 20:00 presenteren Jaap Seidell en Jutka Halberstadt hun nieuwe boek Andere kost bij Spui25. Deze presentatie is gratis te volgen via de stream. Geef je hier op. Ons voe...

  Lees het hele bericht
 • Digitaal lunchgesprek tussen Eurocommissaris Frans Timmermans en schrijver Jan Brokken over ‘De tuinen van Buitenzorg’

  7 juni 2021

  Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Brussel gaan Eurocommissaris en Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en schrijver Jan Brokken op maandag 14 juni tijdens het ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda