Peter Delpeut te gast bij Vrienden van de Plantage

Op zondag 26 mei wordt Peter Delpeut geïnterviewd in de Hortus van Amsterdam door Cees van Ede. Het gaat in het interview over zijn boek In het zwart van de spiegel.

Peter Delpeut is een cineast, die met zijn films diverse onderscheidingen won, maar zich daarnaast in de loop van de jaren ook meer en meer ontwikkelde tot schrijver van reisverhalen, essays en romans. Vorig jaar verscheen In het zwart van de spiegel, een essayistische roman van bijna 800 pagina’s, die voorlopig toch wel als zijn ‘opus magnum’ mag worden omschreven. De hoofdpersoon van dit boek is een wat oudere filmmaker, die als gevolg van een raadselachtige oogziekte merkt dat zijn blikveld steeds nauwer wordt, zeg maar: van cinemascope versmalt tot 3:4, het formaat van veel van de landschapsschilderijen van de Franse schilder Claude Lorrain (1600-1682). In de natuurlijke werkelijkheid kan de hoofdpersoon zijn liefde voor het landschap niet meer voluit beleven, maar in de schilderijen van Lorrain kan hij nog wel rondwandelen. Hoe is deze schilder erin geslaagd zoveel ruimtelijkheid in zijn schilderijen te vangen? De hoofdpersoon gaat dat in een lange rondreis door Europa onderzoeken in het voetspoor van Lorrain, en ontdekt o.a. dat een geheimzinnige spiegel daarbij een cruciale rol heeft gespeeld. Parallel aan deze speurtocht probeert de hoofdpersoon gebeurtenissen uit zijn eigen verleden te ontrafelen. Cees van Ede gaat over dit intrigerende boek in gesprek met schrijver Peter Delpeut.

Kijk voor meer informatie op de website:

https://vriendenvandeplantage.nl/agenda/literaire-middag-op-nieuwe-lokatie/

Zondag 26 mei 2019, 14:00 uur.
Plaats: de Laranjazaal van De Hortus, Plantage Middenlaan, Amsterdam.
Entree voor niet-leden: 5 euro.

Meer nieuws

 • Literaire avond met Mensje van Keulen

  18 juli 2019

  Tijdens de Literaire avond in november neemt Mensje van Keulen ons mee door haar rijke oeuvre. Mensje van Keulen werd op 10 juni 1946 geboren in Den Haag als Mensje Francina van der Steen, roepnaam...

  Lees het hele bericht
 • ‘Natuur als maat der Dingen’ in Pakhuis de Zwijger met o.a. Arita Baaijens

  18 juli 2019

  Evenement op 3 september in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. 'Natuur als maat der dingen' wordt een interactieve zoektocht naar een nieuwe taal voor de relatie tussen mens en natuur. Hoe komen we tot...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda