Volg de voetreis van Jacob van Lennep in ‘De zomer van 1823’

Maandag 30 juli verscheen bij Uitgeverij Atlas Contact De zomer van 1823het dagboek van Jacob van Lenneps voetreis door Nederland. Deze rijk geïllustreerde editie is bezorgd door Geert Mak en Marita Matthijsen.

In hun inleiding voeren Geert Mak en Marita Mathijsen ons mee naar het Nederland van voor de industriële revolutie, en laten zien hoe die tijd tot de dag van vandaag sporen nalaat. Het oorspronkelijke reisdagboek van Jacob van Lennep is voor deze uitgave in modern Nederlands omgezet.

In de zomer van 1823 maken twee Leidse studenten een soort inspectietocht door Nederland: de stijfdeftige Dirk van Hogendorp en de latere schrijver Jacob van Lennep. Ze wandelen door een wereld die voor ons bijna onherkenbaar is. Zeker een derde van het land is nog pure woestenij, de wegen zijn vaak enkel modder. Kort daarna zal alles veranderen, met kanalen en straatwegen, spoortreinen en stoommachines, tot uiteindelijk het Nederland zoals wij dat kennen.

Dankzij Van Lennep, verteller bij uitstek, kunnen we nog een laatste keer de toenmalige sfeer, kleur, waarden en normen ervaren. Zijn dagboek is met vaart, humor en oog voor detail geschreven. Een hedendaagse journalist zou hem benijden.

Meer informatie over deze boeiende editie van dit reisdagboek is hier te vinden. Het boek wordt tevens ondersteund door een verdiepende website, waar meer te lezen is over de voettocht van Van Lennep.

 

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights