Volg de voetreis van Jacob van Lennep in ‘De zomer van 1823’

Maandag 30 juli verscheen bij Uitgeverij Atlas Contact De zomer van 1823het dagboek van Jacob van Lenneps voetreis door Nederland. Deze rijk geïllustreerde editie is bezorgd door Geert Mak en Marita Matthijsen.

In hun inleiding voeren Geert Mak en Marita Mathijsen ons mee naar het Nederland van voor de industriële revolutie, en laten zien hoe die tijd tot de dag van vandaag sporen nalaat. Het oorspronkelijke reisdagboek van Jacob van Lennep is voor deze uitgave in modern Nederlands omgezet.

In de zomer van 1823 maken twee Leidse studenten een soort inspectietocht door Nederland: de stijfdeftige Dirk van Hogendorp en de latere schrijver Jacob van Lennep. Ze wandelen door een wereld die voor ons bijna onherkenbaar is. Zeker een derde van het land is nog pure woestenij, de wegen zijn vaak enkel modder. Kort daarna zal alles veranderen, met kanalen en straatwegen, spoortreinen en stoommachines, tot uiteindelijk het Nederland zoals wij dat kennen.

Dankzij Van Lennep, verteller bij uitstek, kunnen we nog een laatste keer de toenmalige sfeer, kleur, waarden en normen ervaren. Zijn dagboek is met vaart, humor en oog voor detail geschreven. Een hedendaagse journalist zou hem benijden.

Meer informatie over deze boeiende editie van dit reisdagboek is hier te vinden. Het boek wordt tevens ondersteund door een verdiepende website, waar meer te lezen is over de voettocht van Van Lennep.

 

Meer nieuws

 • Nieuwe Tussen de schrijvers vlog: Stephen Williams over blockchain

  26 juni 2019

  In een nieuwe 'Tussen de Schrijvers Vlog' spreekt Marcella met techjournalist Stephen P. Williams, schrijver van ‘Blok voor blok. Een gids in blockchain voor iedereen’. Waarom besloot hij juist ov...

  Lees het hele bericht
 • Wanda Reisel en Reggie Baay genomineerd voor Halewijnprijs 2019

  26 juni 2019

  De Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond, wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschene...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda