Het einde van de Amerikaanse droom – leestips

“At his best an American president can inspire. At his worst he can incite.” Dit zei Joe Biden als president elect naar aanleiding van de bestorming van het Capitool op woensdag 6 januari 2021, en hij verwees onverhuld naar de nog zittende president Donald Trump. De bestorming van het Capitool in Washington D.C. was een nieuw dieptepunt in een reeks incidenten die voortkomen uit de strijd om de geldigheid van de presidentverkiezingen, aangevuurd door de president zelf.

Hoe heeft het in het vrije, democratische Amerika zo ver kunnen komen? Waar komen de onderliggende en tot voor kort sluimerende frustraties en woede vandaan?

Wij stelden een lijst samen met boeken waarmee je de onrust in de VS beter leert begrijpen en zo kan plaatsen in de huidige context:

> Treurzang voor een thuisland van Ayad Akhtar – Deels familiedrama, deels maatschappelijke beschouwing. Een roman over een vader en zoon tegen de achtergrond  van een Amerika waar de Droom is verworden tot een nachtmerrie.

> Amerika na Donald Trump van Charles Groenhuijsen – Een voorzichtig optimistisch boek van de Nederlandse Amerika-expert.

> Leerschool van een idealist van Samantha Power – Power wekte als mensrechtenadviseur onder Obama. Een politiek inkijkje en een pleidooi voor idealisme.

> Rodham van Curtis Sittenfeld – Wat als Hilary nooit met Bill Clinton getrouwd was? Een roman over een geschiedenis die had kunnen zijn.

> Een heel stabiel genie van Philip Rucker en Carroll Leonnig – Een portret van de persoon achter het ge-twitter en geroep, wie is Donald Trump echt?

 

Verder lezen? Kijk ook naar:

Het Churchillcomplex, van Ian Buruma

De achterkant van de Amerikaanse droom, van Barbara Ehrenreich

Identiteit en deel twee van De oorsprong van onze politiek, van Francis Fukuyama

Het koninkrijk van de angst, van Martha Nussbaum

De herovering van de Amerikaanse Droom, Barack Obama

De verscheurde staten van Amerika, van Rudi Rothier

De autoritaire verleiding, van Casper Thomas

Meer nieuws

 • ‘Storylistening’ en ‘Fantoomgroei’ op shortlist Managementboek van het jaar

  9 maart 2021

  De shortlist voor het Managementboek van het Jaar 2021 is zojuist bekendgemaakt door Managementboek.nl. Maar liefst twee van onze boeken maken kans op de felbegeerde prijs voor het beste managementboe...

  Lees het hele bericht
 • Adriaan van Dis bij aftrap van ‘Het Voorwoord van de Boekenweek’

  2 maart 2021

  Op vrijdag 5 maart vindt de aftrap van Het Voorwoord van de Boekenweek plaats, waarbij onder anderen Adriaan van Dis aanwezig zal zijn. Fidan Ekiz en Renze Klamer zetten vanuit de stadsschouwburg i...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda