Het einde van de Amerikaanse droom – leestips

“At his best an American president can inspire. At his worst he can incite.” Dit zei Joe Biden als president elect naar aanleiding van de bestorming van het Capitool op woensdag 6 januari 2021, en hij verwees onverhuld naar de nog zittende president Donald Trump. De bestorming van het Capitool in Washington D.C. was een nieuw dieptepunt in een reeks incidenten die voortkomen uit de strijd om de geldigheid van de presidentverkiezingen, aangevuurd door de president zelf.

Hoe heeft het in het vrije, democratische Amerika zo ver kunnen komen? Waar komen de onderliggende en tot voor kort sluimerende frustraties en woede vandaan?

Wij stelden een lijst samen met boeken waarmee je de onrust in de VS beter leert begrijpen en zo kan plaatsen in de huidige context:

> Treurzang voor een thuisland van Ayad Akhtar – Deels familiedrama, deels maatschappelijke beschouwing. Een roman over een vader en zoon tegen de achtergrond  van een Amerika waar de Droom is verworden tot een nachtmerrie.

> Amerika na Donald Trump van Charles Groenhuijsen – Een voorzichtig optimistisch boek van de Nederlandse Amerika-expert.

> Leerschool van een idealist van Samantha Power – Power wekte als mensrechtenadviseur onder Obama. Een politiek inkijkje en een pleidooi voor idealisme.

> Rodham van Curtis Sittenfeld – Wat als Hilary nooit met Bill Clinton getrouwd was? Een roman over een geschiedenis die had kunnen zijn.

> Een heel stabiel genie van Philip Rucker en Carroll Leonnig – Een portret van de persoon achter het ge-twitter en geroep, wie is Donald Trump echt?

 

Verder lezen? Kijk ook naar:

Het Churchillcomplex, van Ian Buruma

De achterkant van de Amerikaanse droom, van Barbara Ehrenreich

Identiteit en deel twee van De oorsprong van onze politiek, van Francis Fukuyama

Het koninkrijk van de angst, van Martha Nussbaum

De herovering van de Amerikaanse Droom, Barack Obama

De verscheurde staten van Amerika, van Rudi Rothier

De autoritaire verleiding, van Casper Thomas

Meer nieuws

 • Drie vertaalde titels van Atlas Contact op longlist Booker Prize 2021

  27 juli 2021

  De longlist van The Booker Prize 2021 is bekendgemaakt en maar liefst drie vertaalde titels van Atlas Contact zijn genomineerd: Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro, Hier hoor je niemand over van Patric...

  Lees het hele bericht
 • Pantheon Boekhandel organiseert avond over ‘Bluets’ met vertaler Nicolette Hoekmeijer

  26 juli 2021

  Gevoelens en pijn in blauw, en dat geheel gevat in taal. Dat is Bluets van Maggie Nelson. Een raadselachtig maar prachtig boek en daarom organiseert Pantheon Boekholdt op dinsdagavond 21 septembe...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda