Interview Margot Dijkgraaf – Maand van de geschiedenis

Tijdens de Maand van de Geschiedenis publiceren wij wekelijks over onze geschiedenisboeken. Wij hebben Margot Dijkgraaf geïnterviewd over o.a. haar boek In de voetsporen van mijn grootvader.

 

Hoe ben je de geschiedenis van je meest recente boek op het spoor gekomen?

In de voetsporen van mijn grootvader gaat over de manier waarop ik mijn literaire verwantschap ontdekte met mijn grootvader die ik nooit gekend heb. De vader van mijn moeder stierf jong, in 1934. Ongeveer een jaar geleden, tijdens de lockdown, deed ik een koffertje open dat ik lang onder het bed van mijn moeder had zien liggen. Ik ontdekte een handgeschreven artikel, van zesentwintig kantjes, in het Duits over Penthesilea, koningin van de mythische Amazonen, heldin van de tragedie van Heinrich von Kleist. Mijn grootvader had, een eeuw voordat ik dat deed, over een rebelse vrouw in de literatuur geschreven! Ik viel van mijn stoel van verbazing. Nu wilde ik weten wat voor man het was geweest. Ik volgde zijn sporen, van zijn geboortestad Goes, via Den Briel en Kampen, waar hij onderwijzer was, tot Hilversum, waar hij docent Duits werd. Ik ontdekte hoe wij, over de tijd heen, een passie delen voor lezen en schrijven. En hoe mijn grootvader werd gegrepen door rebelse vrouwen in de letteren – net als ik nu.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is ‘Aan het werk’. Op welke plek(ken) heb je aan dit boek gewerkt en onderzoek gedaan?

 

Ik heb er alleen thuis aan gewerkt, achter mijn computer in Amsterdam. Normaal ben ik bijna de helft van mijn tijd in Frankrijk. Vanwege corona kon ik nergens naartoe. Het is mede daarom dat het boek er is! Ik had tijd om eens naar mijn eigen familiegeschiedenis te kijken.

 

Welk geschiedenisboek zou je iedereen aanraden, en waarom?

Spiegelpaleis Europa van Joep Leerssen! Het is een geweldig boek over culturele en historische associaties, echo’s en thema’s rond Europa, speels en erudiet. Je vindt er Griekse mythen die op allerlei manieren in ons heden doorleven, verhalen over kruisvaarders en kathedralen die in literatuur en film terugkomen, filosofen en opera’s die door ons leven heen zingen. Een bruisend en inspirerend boek dat ik nog vaak ter hand neem.

 

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights