Ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens neemt deel aan Sea Women Expeditions 2022 in Arctische oceaan bij Noorwegen

fotograaf Sacha de Boer

Ontdekkingsreizigster, schrijfster en bioloog Arita Baaijens voegt zich op 23 november 2022 bij Sea Women Expeditions (SWX) in Noorwegen. Het team, bestaande uit 34 vrouwelijke en internationale professionals, vraagt aandacht voor effecten van klimaatverandering op het marien ecosysteem in de Arctische oceaan bij Noorwegen, zo’n 350 kilometer boven de poolcirkel.

Deze reis sluit aan bij Baaijens’ nieuwe project ‘Solliciteren bij de [Noord]zee’, waarin ze wil onderzoeken wat de zee zelf vindt van klimaatverandering en uitbuiting door mensen. Wie of wat is de zee eigenlijk? Hoe verstaan mens en zee elkaar? Kan een mens het leven in zee wel vertegenwoordigen?

Dit project vormt de afsluiting van het filosofisch experiment ‘Taal voor de toekomst’, waarin zij de conventionele manier van denken over de zee in twijfel trekt. Volgens Baaijens wordt het tijd om een nieuwe taal te verzinnen waardoor communicatie tussen mens en zee mogelijk wordt.

Je kunt de zoektocht volgen via blogs op de website, social media en essays in o.a. De Groene Amsterdammer. Het eindresultaat is een boek dat zal verschijnen bij uitgeverij Atlas Contact.

Arita Baaijens werd bekend met boeken als Woestijnnomaden en Op zoek naar het paradijs.

Haar laatste boek, Paradijs in de polder, werd genomineerd voor het Beste Spirituele boek. In dit boek spoort Arita Baaijens de lezer aan de hand van tientallen oefeningen aan om de mobiele telefoon uit te zetten en contact te maken met Nederlands landschap.

 

https://taalvoordetoekomst.nl/

https://www.aritabaaijens.nl/

 

 

Meer nieuws

 • Giuliano Da Empoli maakt op uitnodiging van het Institut français NL een tour door Nederland

  30 november 2023

  De Italiaans-Zwitserse schrijver Giuliano da Empoli maakt op uitnodiging van het Institut français NL een tour langs Utrecht, Amsterdam en Groningen. Da Empoli werd dit jaar uitgeroepen tot Nederland...

  Lees het hele bericht
 • Op 14 december verschijnt ‘Een verhaal brengt een verhaal voort’ van Jan Brokken en Charlotte Van den Broeck – Gouden Ganzenveer 2023

  29 november 2023

  Op 14 december verschijnt Een verhaal brengt een verhaal voort van Jan Brokken en Charlotte Van den Broeck. In deze Gouden Ganzenveer uitgave 2023, staan twee verhalen naast elkaar. Het verhaal van Ja...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights