Ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens neemt deel aan Sea Women Expeditions 2022 in Arctische oceaan bij Noorwegen

fotograaf Sacha de Boer

Ontdekkingsreizigster, schrijfster en bioloog Arita Baaijens voegt zich op 23 november 2022 bij Sea Women Expeditions (SWX) in Noorwegen. Het team, bestaande uit 34 vrouwelijke en internationale professionals, vraagt aandacht voor effecten van klimaatverandering op het marien ecosysteem in de Arctische oceaan bij Noorwegen, zo’n 350 kilometer boven de poolcirkel.

Deze reis sluit aan bij Baaijens’ nieuwe project ‘Solliciteren bij de [Noord]zee’, waarin ze wil onderzoeken wat de zee zelf vindt van klimaatverandering en uitbuiting door mensen. Wie of wat is de zee eigenlijk? Hoe verstaan mens en zee elkaar? Kan een mens het leven in zee wel vertegenwoordigen?

Dit project vormt de afsluiting van het filosofisch experiment ‘Taal voor de toekomst’, waarin zij de conventionele manier van denken over de zee in twijfel trekt. Volgens Baaijens wordt het tijd om een nieuwe taal te verzinnen waardoor communicatie tussen mens en zee mogelijk wordt.

Je kunt de zoektocht volgen via blogs op de website, social media en essays in o.a. De Groene Amsterdammer. Het eindresultaat is een boek dat zal verschijnen bij uitgeverij Atlas Contact.

Arita Baaijens werd bekend met boeken als Woestijnnomaden en Op zoek naar het paradijs.

Haar laatste boek, Paradijs in de polder, werd genomineerd voor het Beste Spirituele boek. In dit boek spoort Arita Baaijens de lezer aan de hand van tientallen oefeningen aan om de mobiele telefoon uit te zetten en contact te maken met Nederlands landschap.

 

https://taalvoordetoekomst.nl/

https://www.aritabaaijens.nl/

 

 

Meer nieuws

 • Adriaan van Dis, Lieve Joris en Niña Weijers zijn genomineerd voor de Boon

  2 december 2022

  Drie titels van Atlas Contact zijn genomineerd voor de Boon Literatuurprijs: Niña Weijers met Zelf doen,  Adriaan van Dis met Vijf vrolijke verhalen en Lieve Joris met Hildeke staan op de longlist. ...

  Lees het hele bericht
 • De beste boeken van 2022

  1 december 2022

  Wat waren de beste boeken van 2022 volgens de binnen- en buitenlandse media? Hieronder een overzicht van onze titels. The New York Times: 'The 10 Best Books of 2022' Hernan Diaz, Vermogen ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda