Boek over #MeToo van Jodi Kantor en Megan Twohey ‘Zij zei’ nu verfilmd

Vanaf 24 november 2022 is de verfilming te zien van de journalistieke klassieker Zij zei, (She said). De film reconstrueert hoe twee bekroonde onderzoeksjournalisten Jodi Kantor en Megan Twohey van The New York Times met gedegen onderzoeksjournalistiek de val van filmproducent Harvey Weinstein inluidden en daarmee katalysator werden achter de wereldwijde #MeToo-beweging. Ze wonnen met hun artikelen een Pulitzer-prijs en Weinstein werd in 2020 veroordeeld tot 23 jaar cel wegens aanranding en verkrachting.

In het boek waarop de film is gebaseerd is op meeslepende wijze beschreven hoe de zoektocht verliep naar het seksuele wangedrag en het grensoverschrijdende machtsmisbruik van Weinstein, en vooral hoe pas na talloze gesprekken met actrices en medewerkers van Miramax het zwijgen kon worden doorbroken.

Zowel de film als het boek gaan over zwijgen, schrijft de Filmkrant:

“Het zwijgen van Hollywood, waarbinnen Weinsteins misdragingen een publiek geheim waren. Het zwijgen van de slachtoffers; Weinstein kocht hun stilte af via schikkingen. Maar het zwijgen ging dieper, laat de film zien. Het gaat ook over de angst en de schaamte die vrouwen al van jongs af aan internaliseren. We leren meisjes dat je in het donker niet alleen naar huis moet fietsen, dat je in de trein het best aan het gangpad kunt gaan zitten, dat je ’s avonds buiten een telefoon aan je oor moet hebben. Ook de jonge vrouwen rond Weinstein wisselden verdedigingsmechanismen uit. Twee panty’s over elkaar heen dragen. Nooit naast hem op de bank gaan zitten, altijd in een stoel met leuningen.”

De Nederlandse vertaling Zij zei kwam in 2019 uit bij Atlas Contact. Het boek is vertaald door Annemie de Vries en Nannie de Nijs, Bik-Plasma. Megan Twohey, een van de twee journalisten, was in 2019 te gast bij John Adams Institute.

Meer nieuws

 • Adriaan van Dis, Lieve Joris en Niña Weijers zijn genomineerd voor de Boon

  2 december 2022

  Drie titels van Atlas Contact zijn genomineerd voor de Boon Literatuurprijs: Niña Weijers met Zelf doen,  Adriaan van Dis met Vijf vrolijke verhalen en Lieve Joris met Hildeke staan op de longlist. ...

  Lees het hele bericht
 • De beste boeken van 2022

  1 december 2022

  Wat waren de beste boeken van 2022 volgens de binnen- en buitenlandse media? Hieronder een overzicht van onze titels. The New York Times: 'The 10 Best Books of 2022' Hernan Diaz, Vermogen ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda