Boek over #MeToo van Jodi Kantor en Megan Twohey ‘Zij zei’ nu verfilmd

Sinds 24 november 2022 is de verfilming te zien van de journalistieke klassieker Zij zei, (She said). De film reconstrueert hoe twee bekroonde onderzoeksjournalisten Jodi Kantor en Megan Twohey van The New York Times met gedegen onderzoeksjournalistiek de val van filmproducent Harvey Weinstein inluidden en daarmee katalysator werden achter de wereldwijde #MeToo-beweging. Ze wonnen met hun artikelen een Pulitzer-prijs en Weinstein werd in 2020 veroordeeld tot 23 jaar cel wegens aanranding en verkrachting.

In het boek waarop de film is gebaseerd is op meeslepende wijze beschreven hoe de zoektocht verliep naar het seksuele wangedrag en het grensoverschrijdende machtsmisbruik van Weinstein, en vooral hoe pas na talloze gesprekken met actrices en medewerkers van Miramax het zwijgen kon worden doorbroken.

Zowel de film als het boek gaan over zwijgen, schrijft de Filmkrant:

“Het zwijgen van Hollywood, waarbinnen Weinsteins misdragingen een publiek geheim waren. Het zwijgen van de slachtoffers; Weinstein kocht hun stilte af via schikkingen. Maar het zwijgen ging dieper, laat de film zien. Het gaat ook over de angst en de schaamte die vrouwen al van jongs af aan internaliseren. We leren meisjes dat je in het donker niet alleen naar huis moet fietsen, dat je in de trein het best aan het gangpad kunt gaan zitten, dat je ’s avonds buiten een telefoon aan je oor moet hebben. Ook de jonge vrouwen rond Weinstein wisselden verdedigingsmechanismen uit. Twee panty’s over elkaar heen dragen. Nooit naast hem op de bank gaan zitten, altijd in een stoel met leuningen.”

De Nederlandse vertaling Zij zei kwam in 2019 uit bij Atlas Contact. Het boek is vertaald door Annemie de Vries en Nannie de Nijs, Bik-Plasma. Megan Twohey, een van de twee journalisten, was in 2019 te gast bij John Adams Institute.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights