Jan Brokken ontvangt Gouden Ganzenveer 2023 voor ‘ontzagwekkende oeuvre’

De Gouden Ganzenveer 2023 wordt toegekend aan Jan Brokken. Jet Bussemaker maakte de laureaat vandaag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Jan Brokken ontvangt de prijs vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre dat bestaat uit literaire non-fictie, reisverslagen, romans, journalistieke reportages en autobiografisch werk. De Academie eert Brokken als een verhalenverteller pur sang met internationale faam – zijn werk is in een twintigtal talen vertaald – en om zijn vermogen om op een bijzonder inspirerende manier belangwekkende verhalen uit te diepen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Van de schrijversportretten die hij schreef voor Haagse Post, tot de zoektocht naar het leven van zijn moeder in Nederlands Indië in De tuinen van Buitenzorg en De kampschilders, tot In het huis van de dichter over de Russische meesterpianist Youri Egorov. Op geheel eigen wijze, door het persoonlijke, diepmenselijke en literaire samen te brengen, maakt hij deze onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek. Een deel van zijn boeken is verfilmd en Brokken treedt regelmatig op in boekhandels en theaters met (muziek)voorstellingen gebaseerd op zijn geschreven werk.

Voorzitter Jet Bussemaker: “Een recent voorbeeld van het belang van het werk van Jan Brokken is zijn boek De Rechtvaardigen. Hierin beschrijft hij niet alleen op aangrijpende wijze de geschiedenis van consul Jan Zwartendijk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden het leven redde, maar ijverde hij tevens voor erkenning voor Zwartendijk, wat onlangs heeft geleid tot het voornemen hem postuum te onderscheiden.”

De feestelijke prijsuitreiking van De Gouden Ganzenveer vindt plaats op maandag 18 september a.s. in Amsterdam.

Voorgaande laureaten zijn Nelleke Noordervliet, Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali, Ian Buruma, Antjie Krog, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights