De kampschilders

Jan Brokken

In ‘De Kampschilders’ vertelt Jan Brokken het verhaal van Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp terechtkwamen als zijn vader Han en moeder Olga. Ingenieus verweeft hij hun verhalen. Brokken schetst het rijke culturele leven in de jaren dertig op Bali, waar kunstenaars uit de hele wereld naartoe trokken en geïnspireerd en betoverd werden door de Balinese cultuur. Aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De voortdurende angst in het kamp maakt hij indringend invoelbaar, maar dit verhaal laat ook zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.
€ 26,99 Hardback Op voorraad
ISBN
9789045045924
Pagina's
320
Type
Hardback
Afmeting
218 mm x 148 mm x 28 mm
Gepubliceerd
oktober 2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

In De kampschilders geeft Jan Brokken een nieuwe wending aan de literaire vertellingen over de jappenkampen.

- Het Parool

De Kampschilders van Jan Brokken is wat mij betreft een van dé boeken van het najaar. - Casper Schaaf van Boekhandel Broekhuis

- AD Magazine

‘Jan Brokken duikt diep in het kampverleden van zijn ouders tijdens de oorlog op Celebes in een knap verteld boek. (…) Met zijn nieuwe boek vertelt hij het verhaal dat zijn vader niet vertellen kon. Brokken heeft daarvoor een mooie vorm gevonden. ••••’ – Jeroen van der Kris in NRC

- NRC

Brokken speelt in dit boek knap met kolonie, kamp en kunst als gegeven. Vrijwel zonder dat hij het ergens veel nadruk geeft, laat hij zien hoe belangrijk het plaatje op alle mogelijke manieren kan zijn.

- Trouw

Brokken schetst een rijk en gedetailleerd beeld van hun leven met voortdurende angst, de groeiende onderlinge band en de krachtige wil om menswaardig te overleven.

- ZIN magazine

De verschillende levensverhalen verstrengelt Brokken knap, volgens zijn vertrouwde methode: hij verbindt (auto)biografica met historisch onderzoek, vaak over het leven van kunstenaars. […] dankzij zijn soepele pen en minutieuze waarnemingen leest De kampschilders als proza van een getuige.

- Historisch Nieuwsblad

‘Jan Brokken is een geweldige verteller die je helemaal meeneemt in zijn verhaal (…) Op ongeëvenaarde wijze vermengt hij persoonlijke, historische en biografische elementen, met de schilders als leidraad. (….) Een heftig boek dat laat zien hoe troostrijk kunst kan zijn in moeilijke en chaotische perioden.’

- Radio 4: De Ochtend van 4

‘Een indrukwekkend boek.’

- Nieuwsweekend op Radio 1

Prachtig. Mooi en knap gedocumenteerd.

- De Nieuwe Koers