Cobi van Baars en Rob van Essen genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2024

De onbedoelden van Cobi van Baars en Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen staan op de shortlistvan de Libris Literatuurprijs 2024.  Uit de longlist met achttien romans koos de jury – onder leiding van Kim Putters en verder bestaande uit juryleden Dalilla Hermans, Lisa Kuitert, Joep van Ruiten en Vamba Sherif – een shortlist van zes boeken die op 11 maart 2024 in Nieuwsuur bekend gemaakt werd.

De winnaar van de 31e Libris Literatuur Prijs ontvangt op maandag 13 mei 2024 uit handen van Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, een cheque van € 50.000,– en de bronzen legpenning. De roman die de Libris Literatuur Prijs wint, doet in het schooljaar 2024/2025 mee aan de Inktaap.

De onbedoelden vertelt het verhaal van een tweeling die meteen na hun geboorte gedwongen wordt afgestaan, en zonder medeweten van hun moeder van elkaar gescheiden wordt. Uit het juryrapport: ‘De weerbarstige werkelijkheid bestaat uit losse brokken, in De onbedoelden laat Cobi van Baars zien hoe daar met literatuur een geheel van is te maken.’ Lees hier het volledige juryrapport. In de Volkskrant noemde Gé Vaartjes het boek ‘indrukwekkend en ontroerend’. Volgens NRC is De onbedoelden  ‘Een rijke en buitengewoon boeiende, hecht gecomponeerde roman (…) op ware gebeurtenissen gebaseerd, iets waar de auteur een vernuftig spel mee speelt.’

In Ik kom hier nog op terug krijgt Rob Hollander de mogelijkheid een fout uit het verleden te herstellen. Hij grijpt dit met beide handen aan maar wat hij als een misstap beschouwt, is niet de gebeurtenis die het verleden hem aanreikt. Uit het juryrapport: ‘Dit boek zit zo vernuftig in elkaar dat je het na de laatste bladzijde verbluft dichtslaat.’ Lees hier het volledige juryrapport. In Het Parool noemde het ‘Een stiekeme tragedie, vermomd als een luchtig-filosofische tijdreiskomedie, het zestiende en misschien wel beste boek tot nu toe van Rob van Essen.’ Rob van Essen won eerder in  2019 de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De goede zoon.

Meer nieuws

 • Cobi van Baars met ‘De onbedoelden’ genomineerd voor het beste boek over de geschiedenis van Limburg: De Treckpoel

  19 juli 2024

  Cobi van Baars is met De onbedoelden een van de vijf genomineerden voor De Treckpoel, een nieuwe prijs voor het beste fictie- of non-fictieboek over de geschiedenis van Limburg Cobi van Baars werd ...

  Lees het hele bericht
 • Vrijdenker van het jaar 2024: Kevyan Shahbazi

  18 juli 2024

  Keyvan Shahbazi, auteur van De Amerikaan van Karadj, wordt op 14 september a.s. uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. De atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, bestaand...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights