Hester den Boer over ‘Kamp Erika’ bij Nationale Herdenking op tv

De NOS besteedde zaterdag 4 mei uitgebreid aandacht aan de Nationale Herdenking 2024 en Hester den Boer had met haar boek Kamp Erika. Het oorlogsverhaal van mijn opa en het Nederlandse kamp dat verzwegen werd een prominente rol in de tv-uitzendingen (rond 19.30 op NPO 1 en 20.30 op NPO 2). De aflevering met het interview (begin 00:46:30) is hier terug te kijken.

Om de herdenkingsplechtigheid heen kwam de uitzending vanuit Ommen. In de bossen van Ommen lag in de Tweede Wereldoorlog Kamp Erika, een mannenkamp waar de Nederlandse bewakers zich extreem gewelddadig gedroegen. Historicus en onderzoeksjournalist Hester den Boer vertelt over deze beladen geschiedenis, haar onderzoek en boek.

Kamp Erika. Het oorlogsverhaal van mijn opa en het Nederlandse kamp dat verzwegen werd

‘Hij heeft in Westerbork gezeten’, zo verklaarde de familie van Hester den Boer de woedeaanvallen van haar opa. Na zijn dood ontdekte ze dat dat niet klopte: op een archiefkaart stond ‘Kamp Erika’ achter zijn naam gekrabbeld. Had hij daar gevangengezeten? Waarom had hij dat al die tijd verzwegen? En: waarom kon niemand haar wat vertellen over dat kamp?

Hoe bereid zijn we om de zwarte bladzijden uit onze eigen geschiedenis onder ogen te zien? Waar ligt de grens tussen goed en fout? En wat bezielde de bewakers? Aan de hand van uitvoerig archiefonderzoek en tientallen interviews met ooggetuigen en nabestaanden ontrafelt Den Boer een verzwegen oorlogstrauma dat tot op de dag van vandaag doorwerkt.

Bekijk hier het boek Kamp Erika

Meer nieuws

 • De droom van Den Haag

  21 mei 2024

  Vandaag wordt in het Vredespaleis in Den Haag De droom van Den Haag. De Haagse Vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde van Benjamin Duerr gepresenteerd. Hij was op 19 mei te ga...

  Lees het hele bericht
 • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23.

  17 mei 2024

   Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De uitreiking vond plaats op 16 mei voorafgaand aan het ‘Night University’ festival in het Marga Klompé gebouw van d...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights