Willem Melchior (1966) debuteerde in 1992 met de verhalenbundel 'De roeping van het vlees' met als thema's doodsverlangen en wellust. 'Kasper Valentijn' is zijn eerste roman (1996) waarin hij deze thema's verder uitwerkte door het presenteren van de dood als ultiem orgasme. Verliefdheid is het centrale thema in 'De onhuwbaren' (2000) en 'Het hoofd op de buik' (2002). Met de roman 'De dokters Andrian' (2003), een familiegeschiedenis, laat Melchior zijn veelzijdigheid als auteur zien. In 2005 verscheen zijn zesde boek, '24/7', een sadomasochistische internetroman. In het najaar van 2007 verscheen zijn roman 'Kindertijd', over het leven van de zevenjarige Maarten Reijser die langzaam ontdekt dat de wereld veel groter is dan het gezinsleven. 

In 2009 verscheen 'Het lichaam bestaat niet', vier boeken die Willem Melchior schreef bijeengebracht, aangevuld met verhalen die niet eerder in boekvorm verschenen en vier nieuwe verhalen die tezamen de novelle 'Verder weg dan New York' vormen. Daarmee geeft 'Het lichaam bestaat niet' een indringend en rijkgeschakeerd beeld van de beleving van het lichaam en de zinnen, maar ook een overzicht van een schrijverschap dat nu al meer dan vijftien jaar zowel inhoudelijk als stilistisch een unieke plaats inneemt binnen de Nederlandse letteren. 'Lichaam der smarten', waarin Melchior zijn vertrouwde thema's tot hun essentie terugbracht, verscheen in juni 2011. 'De tijd is op', over de verwerking van de aantasting van zijn lichaam door keelkanker, verscheen in 2014. In 2018 verscheen 'Alles was was' over de omslag die hij geestelijk, mentaal en vooral emotioneel moest maken in de maanden voorafgaand aan de ingreep waarbij zijn strottenhoofd werd verwijderd.

 (Foto Fjodor Buis)

Deel dit met anderen


Boeken van Willem Melchior

  • ISBN 9789025452193
    'Alles wat was' gaat over de omslag die Willem Melchior maakte nadat bij hem keelkanker was geconstateerd. Geestelijk, mentaal en ten slotte vooral emotioneel moest hij tot aanvaarding van zijn lot komen. Het geloof won aan betekenis, zelfmoord werd een serieuze optie. Wat heb je ervoor over om te mogen...
Voornaam
Willem
Achternaam
Melchior


Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda