Mijn Drenthe

Drenthe werd lange tijd als een onherbergzaam gebied beschouwd, een uithoek vol mysterieuze keienbouwsels die op de eindeloze heide de tand des tijds doorstonden. Op de schrale bodem leefde een slag mensen dat behoudend en wantrouwig van aard zou zijn. Latere reizigers en schilders prezen Drenthe juist als een pittoresk paradijs, een land van eeuwige roggevelden en bemoste daken. Ze ontdekten dat er onder die daken een bevolking huisde die zich niet op de voorgrond drong en in harmonie met de wereld leefde. In dit boek komen vooral romantici aan het woord; de gloedvolle, mooi opgeschreven ontboezemingen van natuurminnaars en andere passanten. Mijn Drenthe is een hommage aan het land van hei en struiken, ook wel het Pompeji van het noorden of de Assepoester van Nederland genoemd. Van Gerrit Jan Zwier verschenen eerder onder meer: Het Noordelijke gevoel, Zilverig licht, Nieuw wandelboekje en Mijn wadden. `Een juweel van vertelkunst. NRC Handelsblad `Een liefdesverklaring in veelvoud. Trouw
Lees meer
9,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Ebook


Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045018171

Gerrit Jan Zwier

Gerrit Jan Zwier

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met 'De noordkromp en andere verhalen'. Later publiceerde hij romans ('Allemaal projectie', 'De inquisiteur', 'De dwaze eilanden'), reisboeken en een antropologische thriller ('Antropologen te velde'). Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef een boek over Lapland ('Altijd Lapland') en twee boeken over IJsland: 'Land van grote eenzaamheid' en de historische roman 'De knoop van IJsland', die ook in het IJslands werd vertaald.

In 1998 verscheen 'Het noordelijk gevoel', met verhalen over Noord-Canada, Groenland, IJsland en andere koude streken, waarbij de waddeneilanden het begin- en eindpunt vormen. Ook 'Zilverig licht' bevat verhalen over barse, noordelijke gebieden, waaronder Spitsbergen. Het verbindende thema in 'Mijn wadden' (2004), 'Mijn Drenthe' (2005) en 'Mijn Ierland' (2007) is de manier waarop deze gebieden in het verleden geromantiseerd zijn. 'Naar de rand van de kaart' (2008) beschrijft een enerverende reis door Patagonië en langs een hele reeks eilanden in Antarctische en Zuid-Atlantische wateren; hierin wordt het 'noordelijk gevoel' tijdelijk – in ieder geval een boek lang – door een 'zuidelijk gevoel' vervangen. Andere reisboeken van Zwiers hand zijn 'Er gaat niets boven Zweden' (2015), 'Altijd Noorwegen' (2016), 'Op de Schotse toer' (2018) en 'Te hooi en te gras' (2020). 'Reis naar het spiegelpaleis' en 'Noordwaarts' (2021), 'Boom in een winters bos' (2022) en de bundel 'De waddeneilanden' (2023).

Zwier publiceert reisverhalen, columns en kritieken in verschillende kranten en bladen, o.a. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Leeuwarder Courant, Traveler, Grasduinen en Plus Magazine.

Meer boeken van deze auteur

Dit boek is onderdeel van Mijn.... (Liefdeswoordenboeken)

Geverifieerd door MonsterInsights