Chaja Polak bij ‘Gesprek Voor de Dam’

Het Gesprek Voor de Dam is een jaarlijks gesprek in de aanloop naar de Nationale Dodenherdenking waarbij filosofen, historici en theatermakers zich buigen over een actueel en urgent thema rondom de Tweede Wereldoorlog en het herdenken.

Sinds de opkomst van antiliberale populisten en nationalisten in Europa duikt het woord fascisme regelmatig op in de kranten. Is dat een terechte waarschuwing voor een opkomend gevaar, of is het contraproductieve stemmingmakerij? En los van de vraag of het terecht is, hoe herken je het kwaad voordat het geschied is? En hoe überhaupt te spreken over het kwaad?

Chaja Polak is te gast bij Gesprek Voor de Dam, waarbij dieper ingegaan wordt op de nivellering van daderschap en slachtofferschap. Polak schreef het boek De man die geen hekel had aan Joden, waarin ze de geschiedenis van haar ouders, die op hun onderduikadres gearresteerd en gedeporteerd werden, verweeft met haar aanklacht tegen onwetendheid en onverschilligheid over de geschiedenis.

Meer nieuws

 • Conny Braam in Pakhuis de Zwijger

  19 mei 2020

  Woensdag 27 mei gaat Kadir van Lohuizen in gesprek met Conny Braam in Pakhuis de Zwijger. Braam zal in het gesprek inzicht geven in haar werk en het schrijven van haar laatste roman Wij zijn de wr...

  Lees het hele bericht
 • Maggie Aderin-Pocock als keynote spreker op Bessensap 2020

  19 mei 2020

  Op vrijdag 12 juni vindt Bessensap 2020 voor het 20e jaar plaats! Dat vieren ze groots met ruim 350 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers. In lijn met de verlengde maatregelen van het kabine...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda