Jaap Seidell en Jutka Halberstadt presenteren ‘Andere kost’ bij Spui25

Woensdag 16 juni om 20:00 presenteren Jaap Seidell en Jutka Halberstadt hun nieuwe boek Andere kost bij Spui25.

Deze presentatie is gratis te volgen via de stream. Geef je hier op.

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek en de planeet wordt ziek; verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de verantwoordelijkheid en macht om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken? Deze vragen verkennen Jaap Seidell en Jutka Halberstadt in dit programma naar aanleiding van hun nieuwe boek Andere kost.

In Andere kost maken Jaap Seidell en Jutka Halberstadt inzichtelijk hoe de grote problemen van ons voedselsysteem zich verhouden tot wat er op ons bord ligt. Hoe schadelijk zijn ultrabewerkte producten? Moeten we minder suiker, melk en koolhydraten eten? Kan onze voeding duurzaam, diervriendelijk én gezond zijn? Hoe ver gaat het recht op ongezond eten? Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Seidell en Halberstadt zijn niet alleen op zoek naar een vruchtbaarder debat, maar ook naar echte verandering.

Over de sprekers

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij adviseert nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de WHO en de Gezondheidsraad. Hij is lid van de KNAW. Hij schreef samen met Jutka Halberstadt Tegenwicht (2011), Het voedsellabyrint (2014) en Jongleren met voeding (2018). Samen publiceren ze ook regelmatig over voeding, gedrag en gezondheid in onder meer Het Parool. Hij twittert van @jaapseidell en is ook op Linkedin te vinden.

Jutka Halberstadt is psycholoog, universitair docent Kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam en landelijk projectmanager van Care for Obesity. Ze schreef samen met Jaap Seidell  Tegenwicht (2011), Het voedsellabyrint (2014) en Jongleren met voeding (2018). Samen publiceren ze ook regelmatig over voeding, gedrag en gezondheid in onder meer Het Parool.

Herman Wijffels is een Nederlandse econoom. Hij was onder andere voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Tot 2016 was hij hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering bij het Utrecht Sustainability Institute van de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de circulaire economie.

Sebastiaan Aalst (moderator) is strategisch directeur van het creatief bureau Food Cabinet. Samen met opdrachtgevers bedenkt hij campagnes en programma’s om mensen te inspireren om duurzame, eerlijke en gezonde voedselkeuzes te maken.

Meer nieuws

 • Peter Delpeut geeft lezing in Eye Amsterdam

  8 juni 2021

  Jonas Mekas is de filmmaker van de herinnering. Is het daarom niet vreemd dat hij in zijn autobiografische werk de moord van 2400 Joden in 1941 in zijn geboortestreek geen plaats heeft gegeven? Peter ...

  Lees het hele bericht
 • Digitaal lunchgesprek tussen Eurocommissaris Frans Timmermans en schrijver Jan Brokken over ‘De tuinen van Buitenzorg’

  7 juni 2021

  Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Brussel gaan Eurocommissaris en Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en schrijver Jan Brokken op maandag 14 juni tijdens het ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda