‘Zwarte schuur’ van Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs 2020

De Boekenbon Literatuurprijs 2020 gaat naar Zwarte schuur van Oek de Jong. Hij ontving de prijs op 12 november uit handen van Winnie Sorgdrager, de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs.

“Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst”, aldus de jury. Zwarte schuur is “een boek dat beschouwd mag worden als een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman” en “een roman die de lezer aan het werk zet en aanmoedigt tot interpretatie en discussie.”

Bekijk hier de bekendmaking van de jury en de reactie van Oek de Jong:

Zwarte schuur verscheen begin september 2019 en is het verhaal van schilder Maris Copoolse wiens leven door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. De roman stond eerder op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020 en werd genomineerd voor de Zeeuwse boekenprijs.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2020 bestond uit Jan Dertaelen, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Daan Stoffelsen en Jeroen Vullings. Vorig jaar ontvingen De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo in de categorie fictie en De avant-gardisten van Sjeng Scheijen in de categorie non-fictie de prijs, toen nog onder de naam BookSpot Literatuurprijs.
De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen fictie of non-fictie. De Boekenbon
Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.
De boeken die in aanmerking komen voor de Boekenbon Literatuurprijs 2020 moesten verschenen zijn tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2020. Op de groslijst stonden in totaal 460 titels.

> Bekijk hier het boek Zwarte schuur en lees een fragment.

Meer nieuws

 • Deze boeken zijn genomineerd voor Humberto’s NPO Radio1 Beste Non-fictieboek van het Jaar

  26 november 2020

  Drie titels van Atlas Contact zijn genomineerd voor het Humberto NPO Radio1 Beste Non-fictie Boek van het Jaar. Boekenredacteur Emma Louise Diest maakte afgelopen jaar elke maand een maand-winnaar bek...

  Lees het hele bericht
 • Arita Baaijens wint de Groeneveldprijs 2020

  26 november 2020

  Arita Baaijens, auteur van o.a. Woestijnnomaden, wint de Groeneveldprijs 2020. De Groeneveldprijs wordt jaarlijks door Stichting Groeneveld uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich bijzonder...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda