‘Moeder en pen’ van Mensje van Keulen verkozen tot NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand

Moeder en pen van Mensje van Keulen is bij Humberto op NPO Radio 1 verkozen tot Non-Fictie Boek van de Maand! Iedere laatste vrijdag van de maand kiest boekenredacteur Emma Louise Diest het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand. De 12 maandwinnaars zijn automatisch de genomineerden voor de jaartitel.

Emma Louise Diest, zelf dertiger, vertelt dat Moeder en pen, dat zich afspeelt in 1979-1983voor haar niet aanvoelt als lang geleden. De charismatische stijl van de dagboeken doet Diest versmelten met het leven van de schrijfster. De lezer verdwijnt in de liefde voor de pen en voelt de verbeelding van Mensje van Keulen als een warme deken om zich heen, aldus Diest. Ze zegt na het lezen van Moeder en pen heimwee te krijgen naar een tijd die ze eigenlijk niet kent. Aan het eind van de aflevering spreekt Emma Louise Diest met Mensje van Keulen zelf; Moeder en pen blijkt een boek voor alle generaties.

De aflevering is zeer de moeite waard en kunt u hier terugluisteren.

 

Over Moeder en pen:

Het is weer de laatste vrijdag van de maand, en dus is boekenredacteur Emma Louise Diest hier. Zij leest alles wat los en vast zit, en kiest uiteindelijk het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand. De 12 maandwinnaars zijn automatisch de genomineerden voor de jaartitel.

In 1976 begon Mensje van Keulen een dagboek bij te houden waarin ze haar beslommeringen, gebeurtenissen en verhalen schokkend openhartig noteerde. Alle dagen laat en Neerslag van een huwelijk (over de periode 1976-1979) gaven dan ook een intrigerend beeld van de huiselijke en literaire sores, vrolijke avonden met collega’s, en niet in de laatste plaats de keerzijde van de vrije huwelijksmoraal uit de voorgaande jaren.

Moeder en pen. Dagboek 1979 – 1983 is het langverwachte vervolg op de eerste twee dagboeken. We volgen Mensje van Keulen in de jaren 1979-1983, pal na haar scheiding en de geboorte van haar zoon. Ze is een meer dan gevierd schrijver en houdt zich staande als alleenstaande moeder, als schrijver en als vrouw.

Van Keulen schrijft over de jaren ’70 en ’80, maar het levert vragen op waar vrouwen en schrijvers ook vandaag de dag mee worstelen. Moeder en pen verduidelijkt de wispelturige nasleep van een falend huwelijk, de strijd om te kunnen blijven schrijven en de keus om als alleenstaande ouder verder te gaan – zoals altijd is Mensje van Keulen immer actueel.

Meer nieuws

  • ‘Het eiland van Anna’ van Eva Vriend is verkozen tot NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand

    30 april 2024

    Afgelopen week, in de uitzending van vrijdag 26 april, is bij Humberto op NPO Radio 1 Het eiland van Anna van Eva Vriend verkozen tot Non-Fictie Boek van de Maand. "De verhalen van de lange fiere m...

    Lees het hele bericht
  • Lezing Lionel Shriver over haar nieuwe roman ‘Waanzin’

    29 april 2024

    Op 8 mei om 20.00 uur is Lionel Shriver, bekend van o.a. de internationale bestseller We moeten het even over Kevin hebben, te gast bij het John Adams Institute in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. H...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights