Gouden Ganzenveer 2024 voor Babs Gons

Babs Gons ontvangt dit jaar de Gouden Ganzenveer. Zij is veelzijdig Nederlandse schrijver, dichter, spoken word performer en host. Voorzitter Jet Bussemaker maakte de laureaat vandaag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Babs Gons ontvangt de prijs voor haar jarenlange inzet om de wereld van spoken word-poëzie in Nederland te laten groeien en onder een breed publiek onder de aandacht te brengen. Zij doet dit onder meer als organisator van poëziepodium Palabras en als artistiek leider van de Poetry Circle. Gaandeweg trad Gons daarbij zelf meer naar voren, onder andere als columniste voor Het Parool. Ook begon zij haar teksten voor te dragen in de media en op festivals in Nederland en daarbuiten. Haar werk kenmerkt zich door een grote maatschappelijke en menselijke betrokkenheid.

Voorzitter van de Academie Jet Bussemaker: ‘Babs Gons biedt op bedachtzame en integere wijze een eigen verhaal, dat bovendien waardevol is in een wereld van gepolariseerde meningen en grote woorden. Ze weet woorden te vinden voor en richting te geven aan de verwarring die iedereen bij tijden overvalt.’

Inmiddels publiceerde Babs Gons verschillende boeken. Haar dichtbundel Doe het toch maar (2021) werd o.a. genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Verder publiceerde zij Alles wat je liefhebt wordt mooi (2022). In 2023 werd Gons benoemd tot Dichter des Vaderlands.

De feestelijke prijsuitreiking van De Gouden Ganzenveer vindt plaats op maandag 27 mei a.s. in de voormalige Raadzaal in hotel The Grand in Amsterdam.

Voorgaande laureaten zijn Jan Brokken, Nelleke Noordervliet, Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali, Ian Buruma, Antjie Krog, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Meer nieuws

 • ‘Handleiding voor ontheemden’ van Robin Block genomineerd voor de Herman de Conickprijs 2024

  21 februari 2024

  Handleiding voor ontheemden van Robin Block is een van de zes genomineerde boeken voor de Herman de Conickprijs 2024. In totaal werden door de uitgevers 111 bundels ingestuurd. Volgens het juryrapp...

  Lees het hele bericht
 • ‘De ontdekking van Holland’ het nieuwe boek van Jan Brokken

  20 februari 2024

  ‘Het is weer een echte Brokken, geschreven in die fluwelen, beeldende stijl, soms klein en persoonlijk, dan weer breed uitwaaierend. Kunst, geschiedenis en reizen; alles waarover hij zo graag schrij...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights