Gouden Ganzenveer 2024 voor Babs Gons

Babs Gons ontvangt dit jaar de Gouden Ganzenveer. Zij is veelzijdig Nederlandse schrijver, dichter, spoken word performer en host. Voorzitter Jet Bussemaker maakte de laureaat vandaag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Babs Gons ontvangt de prijs voor haar jarenlange inzet om de wereld van spoken word-poëzie in Nederland te laten groeien en onder een breed publiek onder de aandacht te brengen. Zij doet dit onder meer als organisator van poëziepodium Palabras en als artistiek leider van de Poetry Circle. Gaandeweg trad Gons daarbij zelf meer naar voren, onder andere als columniste voor Het Parool. Ook begon zij haar teksten voor te dragen in de media en op festivals in Nederland en daarbuiten. Haar werk kenmerkt zich door een grote maatschappelijke en menselijke betrokkenheid.

Voorzitter van de Academie Jet Bussemaker: ‘Babs Gons biedt op bedachtzame en integere wijze een eigen verhaal, dat bovendien waardevol is in een wereld van gepolariseerde meningen en grote woorden. Ze weet woorden te vinden voor en richting te geven aan de verwarring die iedereen bij tijden overvalt.’

Inmiddels publiceerde Babs Gons verschillende boeken. Haar dichtbundel Doe het toch maar (2021) werd o.a. genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Verder publiceerde zij Alles wat je liefhebt wordt mooi (2022). In 2023 werd Gons benoemd tot Dichter des Vaderlands.

De feestelijke prijsuitreiking van De Gouden Ganzenveer vindt plaats op maandag 27 mei a.s. in de voormalige Raadzaal in hotel The Grand in Amsterdam.

Voorgaande laureaten zijn Jan Brokken, Nelleke Noordervliet, Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali, Ian Buruma, Antjie Krog, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Meer nieuws

 • Gooi maar vol die koffer: dit zijn 4 van de 24 beste boeken van ’24 volgens de Volkskrant

  12 juli 2024

  De vakantie is begonnen, het leesseizoen bij uitstek. Wat moet er mee deze zomer? Dit zijn 4 van de 24 beste boeken van 2024 tot nu, volgens de boekenredactie van de Volkskrant. Jan Brokken: De o...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken ontvangt de Premio De Sanctis Europa

  9 juli 2024

  Op maandag 8 juli jl is in Brussel de prestigieuze Premio De Sanctis 'Europa' uitgereikt aan Jan Brokken voor zijn gehele literaire oeuvre en zijn fundamentele bijdrage aan de Europese cultuur. De Pre...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights