Koen Stassijns (1953) is dichter, vertaler, bloemlezer, performer en docent literaire creatie. Hij debuteerde bij uitgeverij Lannoo in 1988 met 'Aanmaaktwijgen van een vuur' dat in 1990 werd gevolgd door 'De vergeethoek van de slaap'. Bij de Arbeiderspers verscheen in 1993 'Paard van glas' voor Stassijns overstapte naar uitgeverij Atlas. Daar publiceerde hij 'Zwijghout' (2000) en een herziene editie van 'Paard van glas' (2001), bundels die verschillende herdrukken kenden. Samen met Ivo van Strijtem heeft hij tientallen bloemlezingen gemaakt waaronder 'De mooiste van...' in een co-editie van uitgeverij Lannoo en uitgeverij Atlas. Naast libretti en gedichten voor de Munt, de Nationale opera van België, vertaalt hij uitsluitend poëzie uit het Duits, Frans en Engels naar het Nederlands. Hij vormt regelmatig een vertaalduo met Geert van Istendael. In 2016, in het kader van de herdenking van de 100ste sterfdag van de Vlaamse, Franstalige dichter Emile Verhaeren, publiceerde hij bij uitgeverij Lannoo 'Veerman', een vuistdik representatief overzicht van diens poëzie, vertaald uit het Frans. In oktober 2019 heeft, na bijna 20 jaar zwijgen – hij schreef in stilte –  zijn nieuwe bundel 'Hemelingen' het licht gezien. In deze lijvige bundel wordt geen onderwerp geschuwd, Stassijns is nietsontziend en gaat het leven zinnelijk te lijf. Dit is poëzie die levenskracht uitstraalt, en leven ís. Koen Stassijns geeft regelmatig lezingen die zeer worden gewaardeerd omdat hij ernstige onderwerpen met veel humor durft te behandelen. Lezingen kunnen geboekt worden via: koen.stassijns@telenet.be of via prfictie@atlascontact.nl Over eerder werk: ‘Dit is een dichter van een klassieke, evenwichtige inslag, voor wie het gedicht geen zelfexpressie is maar een poging de lezer iets mede te delen.’ – Vrij Nederland ‘Verdriet, eenzaamheid en hunkering worden bij Stassijns vormvast in een heldere, zeer leesbare en staalharde poëzie verwoord.’ – Vlaanderen Morgen ‘Koen Stassijns is […] iemand die behoedzaam woorden weeft tussen wat hem dierbaar is.’ – KNACK ‘De mens wordt deel van een netwerk aan beelden en betekenissen die in elkaar overlopen en allerlei mogelijke verbindingen aangaan.’ – De Tijd 

Deel dit met anderen


Boeken van Koen Stassijns

  • ISBN 9789025458348
    Koen Stassijns schuwt geen onderwerp en gaat het leven zinnelijk te lijf. Hemelingen is een bundel die niet onberoerd laat.
Voornaam
Koen
Achternaam
Stassijns


Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda