Atlas Contact-auteurs op de Uitmarkt 2019

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus staan verschillende auteurs van Atlas Contact op de Uitmarkt op het Boekenpodium op Museumplein.

Ellen Deckwitz
Op zaterdag 24 augustus ontvangt Kenneth van Zijl van 14.00-14.30 Ellen Deckwitz samen met Ronald Giphart op het Boekenpodium. Ellen gaat praten over Game of Poems, dat de beste antidepressiva met elkaar combineert: poëzie en Game of Thrones. Ellen Deckwitz schreef onder andere bij Atlas Contact Olijven moet je leren lezen, De blanke gave en Zo word je een geweldige dichter.

David van Bodegom
Op zaterdag 24 augustus staat ook David van Bodegom op het podium van 18.00-18.30. Hij gaat het hebben over Het geheim van de schildpad, hierin onderzoekt verouderingsarts David van Bodegom de biologie van lang leven. Hij laat de lezer kennismaken met diersoorten met bijzondere eigenschappen, zoals de brughagedis: een levend fossiel dat honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen. En hoe komt het dat kreeften juist jonger lijken te worden naarmate ze verjaren? Aan de hand van vele fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, en de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we ook onze eigen veroudering beter begrijpen.

Maartje Laterveer
Op zondag 25 augustus staat Maartje Laterveer op het Boekenpodium van 16.00-16.30. Maartje Laterveer (1976) is schrijver en journalist. Zij stelde de bundel Wolf samen. In die bundel ondernemen dertien vrouwen een zoektocht naar een antwoord op de vraag ‘Wat maakt de vrouw?’ Hun essays zijn persoonlijk, analytisch en geschreven vanuit diverse achtergronden en invalshoeken. De vrouw in kunst, film en muziek, de vrouw als moeder, rolmodel of lustobject. De vrouw als sekse en als gender, als vrouw – en wat is dat dan? Wolf trekt geen definitieve conclusies maar wil een prikkelende bijdrage vormen aan het feministische debat, en vooral de aanzet zijn tot een open gesprek.

Fokke Obbema
Op zondag 25 augustus is van 13.00-13.30 Volkskrant-journalist en schrijver Fokke Obbema te zien. In september 2019 schreef Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in ‘de beste interviewserie van 2018’, aldus Matthijs van Nieuwkerk. Vanaf oktober 2018 publiceerde Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: ‘Wat is de zin van ons leven?’ In De zin van het leven bundelt Obbema deze gesprekken én het artikel waarmee alles begon. Het resultaat is een boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden.

Bianca Boer
Bianca Boer schreef een debuutroman Draaidagen over trauma, de oorlog, familiebanden en verhalen. Op zondag 25 augustus om 15:00 staat ze in De literaire karavaan op de Uitmarkt Boeken.

Oek de Jong
Kenneth van Zijl ontvangt op het Uitmarkt Boekenpodium Anne-Gine Goemans & Oek de Jong van 18.00-18.30 Oek de Jong vertelt over zijn nieuwe roman Zwarte schuur die in september verschijnt.

Over Zwarte schuur

Zwarte schuur van Oek de Jong is een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde. Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland. Dit is het verhaal van een leven dat door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. Maris Coppoolse heeft ‘levenslang’. We zien hem als kunstenaar in Amsterdam en New York en kijken diep in zijn huwelijk met de levenslustige en avontuurlijke, maar ook door schuld getekende Fran, dat dreigt vast te lopen. Door de coverstory herleeft zijn jeugd en vooral die zondagmiddag op het eiland toen hij meeging naar een boerenschuur en niet mee had moeten gaan.

 

Meer informatie over het programma? Kijk dan op de website van de Uitmarkt voor meer.

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • ‘Stedevaart’ van Jan Brokken in de Taalstaat Boekenlijst

  23 mei 2020

  Mevrouw Albers-Gobes uit Alkmaar droeg Stedevaart aan voor de Taalstaat Boekenlijst. Frits Spits sprak Jan Brokken over het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in 22 non-fictieverhalen steeds een pl...

  Lees het hele bericht
 • Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk 2021

  21 mei 2020

  Geweldig nieuws! Hanna Bervoets is de schrijfster van het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek van 2021. De 86ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 6 maart tot en met zondag 14 maart 2021. Hann...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda