Gouden Ganzenveer uitgereikt aan Babs Gons, Jonge Veer naar Aya Sabi

De Gouden Ganzenveer 2024 is maandag 27 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt aan Babs Gons door Caroline Reeders, voorzitter van de stichting Gouden Ganzenveer. Tijdens het programma stond spoken word-poëzie in al haar veelzijdigheid centraal. Onder meer met spoken word-artiesten Benzokarim en Daniëlle Zawadi. Meral Polat verzorgde een muzikaal optreden. Abdelkader Benali sprak het laudatio uit.

Babs Gons ontvangt de prijs voor haar jarenlange inzet om de wereld van spoken word-poëzie in Nederland te laten groeien en onder een breed publiek onder de aandacht te brengen. Zij doet dit onder meer als organisator van poëziepodium Palabras en als artistiek leider van de Poetry Circle. Gaandeweg trad Gons daarbij zelf meer naar voren. Zij was onder andere columniste voor Het Parool. Ook begon zij haar teksten voor te dragen in de media en op festivals in Nederland en daarbuiten. Haar werk kenmerkt zich door een grote maatschappelijke en menselijke betrokkenheid. Ze publiceerde onder meer de dichtbundel Doe het toch maar (2021), o.a. genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en Alles wat je liefhebt wordt mooi (2022). In 2023 werd Gons benoemd tot Dichter des Vaderlands.

Voorzitter van de Academie Jet Bussemaker: ‘Babs Gons biedt op bedachtzame en integere wijze een eigen verhaal, dat bovendien waardevol is in een wereld van gepolariseerde meningen en grote woorden. Ze weet woorden te vinden voor en richting te geven aan de verwarring die iedereen bij tijden overvalt.’

Jonge veer naar Aya Sabi

Babs Gons reikte de aanmoedigingsprijs de Jonge Veer uit aan de Vlaamse Aya Sabi omdat ze een belangrijke en hoognodige stem is, zowel binnen de letteren als binnen het maatschappelijke debat, een stem die volgens Gons een groot platform verdient: ‘Ik volg het werk van Aya Sabi met veel bewondering. Ik wil meer werelden gezien door de ogen, commentaar uit de pen van Sabi lezen. Haar stem, haar weloverwogen, kritische en soms ook humoristische toon, haar (familie)verhalen, verdienen wat mij betreft een groter platform. Ik ben vereerd dat ik haar op deze manier mag toejuichen.’

Begin december verschijnt een gezamenlijke publicatie van beide laureaten.

Voorgaande laureaten zijn Jan Brokken, Nelleke Noordervliet, Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali, Ian Buruma, Antjie Krog, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Meer nieuws

 • 10 vragen aan Daan Heerma van Voss

  10 juni 2024

  Geen vaarwel vandaag is door de pers geprezen als betoverend, warm, indringend en intiem. Daan Heerma van Voss schreef een familieroman met levensechte personages die elkaar zowel afstoten als onlosma...

  Lees het hele bericht
 • OVT zendt 3-delige podcast uit over ‘De contractarbeiders van Deli’ van Reggie Baay

  10 juni 2024

  Vanaf zondag 9 juni zendt OVT op Radio NPO 1 de driedelige podcastserie ‘Verborgen Verbanden’ uit in de rubriek Het spoor terug. Deze podcast maakte auteur Reggie Baay in samenwerking met het Van ...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights