Marietje Schaake, Koen Caris, Benjamín Labatut en Niña Weijers bij Brainwash Festival

Van 24 tot en met 27 oktober vindt het Brainwash Festival plaats in Amsterdam. Tijdens dit grootste denkfestival van Nederland en België, komen schrijvers, dichters, filosofen, wetenschappers, kunstenaars en theatermakers uit binnen- en buitenland samen. Op zondag 27 oktober zijn van Atlas Contact Marietje Schaake, Koen Caris, Benjamin Labatut en Niña Weijers aanwezig. Klik hier voor meer informatie en tickets.
Marietje Schaake:
Marietje Schaake gaat met filosoof Haroon Sheikh in gesprek over hoe een democratische techwereld eruit kan zien en hoe de macht van een handjevol technologie magnaten weggenomen kan worden. Schaake is directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van de Stanforduniversiteit en was van 2009 tot 2019 Europarlementariër namens D66. Ook schrijft Schaake over technologie en politiek in haar column voor Financial Times. De tech coup verscheen in augustus 2024.
Koen Caris:
Koen Caris bespreekt tijdens een lezing over niet menselijke stemmen onder andere de volgende vragen: Wie praat er met je? Hoe klinken niet-menselijke stemmen? Hoe communiceert een schimmelnetwerk? En wat betekent het om écht te luisteren? Caris is theater- en hoorspelschrijver. Hij schreef voor onder andereBNNVara, VPRO, Theater Bellevue, Hummelinck Stuurman Theaterbureau en De Hoorspelfabriek. Zijn werk werd genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon en de Prix Europa. In 2017 ontving hij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zijn debuutroman Stenen eten verscheen juli 2021.
Benjamín Labatut:
De Chileense schrijver Benjamín Labatut gaat via een online verbinding met filosoof Haroon Sheikh in gesprek over hoe baanbrekende wetenschappers het wereldbeeld hebben vormgegeven. Labatut groeide op in Den Haag, Buenos Aires en Lima en woont momenteel in Santiago de Chile. De Nederlandse vertaling van zijn derde roman Het blinde licht verscheen in oktober 2020.
Niña Weijers:
Niña Weijers gaat met schrijver Becca Rothfeld in gesprek over het leven, wanorde en stijl. Weijers is schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019, genomineerd voor de bng Bank Literatuurprijs). Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Vertalingen van haar romans verschenen in Duitsland, Frankrijk, Montenegro, Tsjechie en de Verenigde Staten. In maart 2022 verscheen Zelf doen en in maart 2023 Cassandra waarvoor Niña Weijers de E. du Perron prijs 2022/23 werd toegekend.